Denizbank’tan faiz çalımı

yazar:

kategori:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut kredisi faizlerini düşürün çağrısına ilk Denizbank yanıt verdi. Hakan Ateş, faiz indirimine gittiklerini açıkladı.
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, konut kredisi faizlerini bugün itibarıyla aşağı çektiklerini belirterek, ekonomi yönetiminden makro ihtiyati tedbirlerde yeni gevşeme adımları beklediklerini ve kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranlarının düşebileceğini söyledi.

Denizbank ile Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliği toplantısında gündeme dair soruları yanıtlayan Ateş, konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 1.14’ten 0.89’a, beş yıla kadar yüzde 1.14’ten yüzde 0.99’a indirdiklerini açıkladı. “Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecektir” diyen Ateş, “Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz. Enflasyonun gerilemesi, politik riskin azalması, geniş kitlelerin mevduatının maliyetini daha düşük kabul etmesi finansmanın ucuzlamasına katkı sağlayacak” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konut kredisi faizlerinin yüzde 9’a doğru indirilmesi çağrısının ardından Ziraat Bankası bu yönde adım atarken, TEB, Denizbank ve Şekerbank konut kredisi faizlerini aylık bazda yüzde 1’in altına çekti.

“Ekonomi yönetiminden makro ihtiyati tedbirlerde yeni gevşeme adımları bekliyoruz… Vergisel yüklerin azaltılmasına yönelik tedbirler olabilir… Bu bizi rahatlatır” diye konuşan Ateş, kaynak maliyeti düştükçe bunun kredi maliyetlerine yansıyacağını söyledi. Ateş, “Bu tedbirler ısındırma tedbirleri. Daha cebimizde çok kurşun var harcayacak. Makro ihtiyati tedbirler o kadar sıkı ve vaktinden önce alındı ki, bunlara şimdi biraz esneklik tanınması zamanıdır” diye konuştu. Ateş, makro ihtiyati tedbirlerde bekledikleri gevşemeden ilkinin munzam karşılığının düşürülmesi olabileceğini belirterek, bu düzenlemenin bankacılık sektörünü rahatlatacağını ve ucuz kaynak sunma imkanlarını artıracağını ifade etti. Merkez Bankası (TCMB) dün TL cinsi zorunlu karşılıklar ve bazı dilimlerde rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitmiş, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirmişti.

Kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sayısının uzamasının önemli olduğunu dile getiren Ateş, “Ancak daha önemlisi kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40’tan aşağıya çekilmesi hayati noktadır. Kamudan maaş alanların kredilerinde batık var. Vadelerin uzatılması onlara ödeme kolaylığı sağlayacak… Yeniden yapılandırma olabilir. Ama bunu yaptığınızda karşılık çok yüksek oluyor. Karşılıkların da makul hadlerde olması tercihimiz” diye konuştu. Ateş ayrıca, tüketici kredileri ve kredi kartlarında da belirli düzenlemeler beklediklerini belirterek, kartların limitinin gelirin 4 katına kadar olduğunu ve bunun rekabeti çok sınırladığını belirterek, bu oranın 7-8 kata kadar çıkması gerektiğini ifade etti.