REFERANS TERÖRÜ HORTLADI

yazar:

kategori:

OHAL’in yeniden uzatılması ile bankalar personel çıkartamayınca yeniden REFERANS TERÖRÜ’ne başvurdu. Binlerce bankacı bu terörün kurbanı oluyor. Bir banka daha personelini referans bozma ile tehdit etti.
Geçtiğimiz hafta Arap sermayeli bir bankanın çıkartmaya çalıştığı 249 kişiden 100’e yakınının referans törürüne kurban gittiği öğrenilirken, pazartesi gününden itibaren bir yabancı sermayeli bankanın daha aynı yöntem ile personellerini istifaya zorladığı öne sürülüyor.
“İstifa et, tazminatını verelim. Biz çıkartırsak bir daha bankacılık sektöründe çalışamazsın. Gideceğin bankaya kötü referans veririz!”
İşte bu sözler Türk bankacılık sektöründe adeta teröre dönüştü. Son bir yıl içerisinde referans terörüne bine yakın bankacı kurban edildi. 
249 BANKACI
Gecen hafta yabancı sermayeli banka  aralarında 8 şube müdürünün de bulunduğu 249 kişiyi işten çıkartmak için aynı yöntemi uygulamıştı. Şube müdürlerinin tamamının kendi rızası ile istifa ettiği belirtiliyor. Şube personellerinden ise 85 kişinin tazminatı karşılığında istifasını verdiği öne sürülüyor. İstifa etmeyen personelin ise akibeti şu an için belli degil.
BİR BANKA DAHA
Referansını bozma silahı bir banka tarafından daha kullanıldı.  Dün itibariyle  yaklaşık 100 bankacıya daha buna benzer bir teklif götürüldüğü belirtiliyor. Son dönemde küçülme söylentilerinin hakim olduğu bu yabancı bankanın  istifaya zorlama operasyonunu bölge bölge yaptığı da gelen haberler arasında.
SUÇ DUYRUSUNDA BULUNUN
Öte yandan iş hukuku uzmanları, çalışanların referans tehdidi karşısında önce işverene bu yaptığının suç olduğunu belirten bir uyarı mektubunun noter kanalı ile gönderilmesini öneriyorlar. Buna rağmen çıkartılması veya iş bölümünün degiştirilmesi halinde mobbing davasının açılması gerektiğini belirtiyorlar.  Bankaların istifa etmeden böyle bir dava açmalarının daha etkili sonuç vereceği de kaydediliyor.