PERSONEL BANKAYI NEDEN SOYUYOR?

yazar:

kategori:

Son aylarda banka kasaları silahlı soygunculardan çok personeli tarafından boşaltılıyor. Peki personel neden çalıştığı bankayı soyuyor?
 
Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, son 6 ayda  bankalar silahlı soygunculardan çok çalışanları tarafından soyulmaya başlandı.
Geçtiğimiz ay Denizli’de  gişe personelinin ATM paralarını alıp kayıplara karışması ve yine yabancı sermayeli bir bankanın yıldız müşterilere bakan portföyün milyonlarca lira ile kaçması “neden?”sorusunu gündeme getirdi.
İşte bu soruyu  eski bir banka teftiş uzmanına sorduk. Nurettin Soykan, bu suistimal olaylarının artmasının tek nedeninin  bankaların personele bakış açısından kaynaklandığını öne sürdü. Geçmiş yıllarda bankacılığın itibarının yanı sıra iş güvencesi olan bir meslek olduğunu dikkat çeken Soykan, “eskiden bir kişi bankaya girdiği zaman oradan emekli olabiliyordu. Bu da o kuruma bağlılık yaratıyordu. Bugün halen  eski bankacılar yıllar önce emekli oldukları bankayı kendi malı gibi görür. Oysa şimdi bankalar 20 yıllık personelini üç kuruşluk az satış yaptı diye kapının önüne koyuyor”dedi.
GİŞE  NE İŞ YAPAR?
Nurettin Soykan, bankaların bugün  sadece satışa yönelik stratijisinin saçma sapan bir bankacılık anlayışını da yarattığını dikkat çekerek şunları söyledi:
Bankalar özellikle son iki yılda ücret politikasını neredeyse asgari ücrete düşürdü. Genç nüfusda işsizlik oranının yüzde 20’ye ulaşması bankaların bu nesili istediği gibi kullanmasına neden oluyor. Bankalar gişe personeline  asgari ücret  ve onun bir tık üstü ücret ödüyor. Bir de bu yetmezmiş gibi  hedef yüklemesi yapılıyor. Bir bireysel kadar gişe personeline satış hedefi veriliyor. Hem  hızlı bir şekilde gişene gelen müşterinin işlemini yapacaksın hem de bilmem ne kadar bireysel emeklilik, şu kadar kredi kartı şu kadar da şu ürünü satacaksın. Böyle  olunca kurum bağlılığı kalmıyor. Zaten o personel biliyor ki, hedefi tutmadığı için 2 ay sonra kapının önüne konulacak!”