KÖR VE SAĞIR BANKA YÖNETİCİLERİ

Arzu BOZKURT, bu hafta sahadaki personelin sorunlarını görmeyen duyarsız ve gamsız üst yöneticileri ele aldı. Hem de öyle güzel bir örnek vererek.. Anlayan anlayacak!
Herkesin birbirini tanidigi bildigi bir semtte oturan bir aile varmis..
Ailenin reisi olan baba işe gelir-gider.
Eve geldiğinde yemek hazirdir!
Yemeğini yer televizyonunu izler kitabini okur uyur..
Cocuklari da evdeyse eğer; odalarinda olur yada onunla birlikte kanepede oturur televizyon izler, telefonuyla facebook’a falan girer..
Evde hersey rutininde sakin normaldir..
Gunler hemen hemen birbirinin aynisidir…
Herşey süt limandir anlayacaginiz…
Birgün yine isten çikmiş mahallede eve dogru ilerlerken komşularin ona biraz garip biraz merakli bakislarini farkeder anlar birşeyler var ama ses etmez belli de etmez..
Tam koşeyi dönup eve girecegi sırada komşulardan birisinin sorusuyla beyninden vurulmusa döner:
-Abi birşey duyduk sizin kız kocaya kaçmış!
-Geçen de oglunu tefeciler sormuştu hayır olsun?
Neye ugradigini şaşırır.
“Nasıl olur bu” der..
Kızım üniversite mezunu akli basinda bir kız.. Asla boyle şey yapmaz! Ayrıca ben kaç kere kıza sordum sevdigin biri varsa gel soyle,ben senin babanım.Sen nasıl istersen oyle olacak hayatın dememişmiydim..
Ya oglum işinde gücünde çocuk,tefeciler ne demek?
Anneleri zaten bunların başında her akşam “bana ne oluyor ne bitiyor anlatiyor degil mi” diye bir hışımla eve girer…
Neyse uzatmayayım annenin herşeyden haberi vardır “aman babalari duymasın” diye bilirmişte,hepsinin ustunu kapatmaya calışırmiş ..
Tam ortaya çikacak iken olaylar, birşey yaratır bir kilif bulurmuş..Ta ki bu olaylar olup işin içinden çikilmaz hale gelene kadar..
Sonrasinda baba “anneye boşanalim” der, boşanırlar..
Çocuğun kumar borcunu evi satarak kapatırlar..
Halbu ki 100 bin liraya alip degeri 350 bin lira  olunca kar ettikleri icin pek bir mutluymuş baba ama herşey gitmis işte..
Ev dagilmiş aile diye birşey kalmamiş yılların emeği de bir anda cope gitmiş bu hikayede..
Baba da bir daha insan içine bile çikmaya utanir olmuş iste..
YA BANKACILIK SEKTÖRÜ?
Şimdi bankacılık sektörunde bir iki bankada bu misal..
Değil Turkiye’de, dünyada ilk kez bir banka mobbing ve personel sikayetleri icin bir birim kursun ve bu birimin başina da iyi,aklı selim  ve guvenilir birini koysun..
Birkaç ufak şikayetten öteye gidememiş!
Bu birime rağmen onlarca mobbing ve tazminat davasi acılan bir kurum olmuşsunuz.
Hikayede ki ne de olsa anneleri başında misali, dünyadan bir habermiş gibi davranmayi tercih eden bir tavır içinde olan bir genel müdürü ve genel müdür yardımcıları varsa kurumun…
Yaa bu sene şu ünvandaki memnuniyet cok ciddi azaldı, bir mail grubu kuralım veya bu ünvanla grup grup biraraya geleceğimiz organizasyonlar yapalim diye gercekten super bir fikri hayata geçirip, o mail grubuna dogru düzgün mail gelmeyince ve o kahvaltılar bu kadar memnuniyetsizlik sonucuna ragmen ‘nasilsiniz iyi misiniz efendim, ay iyi ki burada calisiyoruz cümleleri şekindeyse..
E biz yaptik yapacagimizi konuşmuyolarsa kendileri bilirler den öte acaba niye bu sekilde oluyor diye sorgulamiyorsa kurum!
Üst yönetim olarak hadi sahaya inelim dediğinizde, en ama en pozitif halinizle girip herkesle selamlaşıp,şakalaşıp yanınızda bölge müdürü, şube müdürüne “eee var mi dert problem soylemek istedigin birsey” sorusuna gerçek ve samimi bir yanıt almayı bekliyorsa, (bu durum sube muduru yaninda portföye aynı şekilde soran bölge müdürü veya satiş müdurleri içinde geçerli)
Hepsi mi boyle ayni kurumda elbetteki hayır!.
Ama çoğunluksa bu tum kurumu etkiler..Hem de ciddi etkiler.
E tabi milyar dolarlik şirkete bişey olacağindan değil elbet, kurum sermaye yeterlilik rasyosu arttırma, şubeler açma,npl uygulamalari en olmadı npl’i devretme..
Aaa bakın daha güzeli var hızlı çozüm: sahadaki personeli çıkartma  maliyeti azaltma gibi gibi bir sürü şeyle,  en en olmadi baska hissedera satabilirsiniz..
Hatta açtiklarinizi satıştan sonrada kapatırsanız, mülkiyetlerinizi peşin satıp, yeni aldiginizi da taksitli gosteririsiniz bilancoda  ohh karlı bile gözuktü kurum…
Fakat ya sonra?
Bir sure sonra patlarsiniz hikayedeki baba karakteri gibi…
Anne dediginiz beyin takımınızda ne yapıyor ne ediyor bilmezseniz,bilseniz de rahatiniz bozulmasin diye ses çikarmazsaniz onlarda ya evi terkeder yada boşarsınız gibi bir şey olur. ..
Ayrıca herkesin birbirini bildigi bir mahalle gibidir bu sektor konusulursunuz.
Belki de konuşuluyorsunuzda halihazırda sonunuzda bu konuşulanları tastikler..Belki paranizda vardir bayaca, “bu saatten sonra gitsem ne gam” dersiniz ama bunun icin yapiyorsaniz bu isi zaten size denilecek çokta fazla birşey yoktur…
Karşılaşirmiyiz bilemem. Ama sektördeki üst düzey yöneticilerin bazılarina kesinlikle şu sözu okumasını söylerdim:
‘Eğer başkaları kadar uzağı göremediysem, bu omuzlarımda oturan devlerden ötürüdür.’(Hal Aberson)

Sektör ile ilgili bana her şeyi yazabilirsiniz!
Arzu Bozkurt
arzubzkrt1@gmail.com​