ŞUBE SAYISINI ARTTIRAN FİBA VE DENİZ OLDU

yazar:

kategori:

2016 yılında kriz bahanesi ile özel bankalar şube kapatıp personel çıkartırken, aksine şube açan banka Fiba  Denizbank oldu.  HSBC, YKB, AK ve İng en çok şube kapatan bankalar arasında.
Türkiye Bankalar Birliği rakamları  Türkiye’de acı bir gerçeği de ortaya koyuyor. O da özel bankaların kriz söylemi ile hemen şube kapatıp personel çıkartması. Ancak bir çok özel bankanın 2016 yılındaki küçülmesine karşın  iki bankanın tam tersi şube açtığı ortaya çıktı.
Duayen bankacı Hüsnü Özyeğin’in  Fiba Bank’ı 6 şube açarken, Rus Sberbank’ın Denizbank’ı da 2 şube ile büyüyen bankalar arasında yer aldı. 
KAPATMA REKORU HSBC’DE
2016 yılında şube kapatmada ilk sırada Türkiyeden çıkmak isteyen ancak bunu bir türlü başaramayan sonunda da küçülme yoluna başvuran HSBC oldu. Bu banka 194 şubesini birden kapattı.  Bu bankayı Koç-İtalyan ortaklı Yapı Kredi Bankası izledi. 64 şubesini kapattı. Yine sık sık personel çıkartmaları ile gündeme gelen Akbank ise 61 şubesini kapatarak küçülmeyi tercih eden özel banka oldu.  İng Bank 30, Şekerbank 28, Teb 17  Finansbank ve Garanti 12 şube kapattı. Odea, Burgan ve alternatif’de şube kapatan bankalar arasında yer aldı.
HALK BANKASI BÜYÜDÜ
Krize rağmen Halk Bankası 15 yeni şube açarak yüzlerce bankacıya istihdam alanı yarattı.  Ziraat Bankası  kamular arasında 2 şube açması ile dikkat çekti. Vakıfbank ise sadece 4 şube açtı.
PERSONEL ÇIKARTANLAR
Personel çıkartan özel bankalar arasında HSBC ilk sırada yer aldı. Bu bankayı 500 kişi ile Finansbank, 367 kişi ile Şekerbank, İngbank, Akbank izledi.