BES’DEN KAÇIŞ SÜRÜYOR

yazar:

kategori:

Zorunlu BES’den kaçış hızlandı. Özellikle biriken paraların Varlık Fonu’na devredileceği söylentileri 571 bin kişinin sistemden çıkmasına neden oldu.
Bireysel Emeklilik Sistemi BES’te zorunluluk dönemi başlamasıyla birlikte çıkışla hızlandı. Sisteme dahil olanlardan 571 bin kişi yani yaklaşık yüzde 34’ü 15 şubat itibariyle geri çıktı. Çıkışların daha ilk iki günde olması ise kafaları karıştırdı.
Cayma hakkının ilerleyen günderde daha da aratabileceği dikkat çekiyor.  Caymanın Varlık Fonu korkusu ile yapıldığı iddiaları ise gündeme geldi. Bazı çıkan haberler fonların ilerde Varlık Fonu tarafından kullanılabileceğini dikkat çekmişti.  Rakamın bu kadar büyük olması ekonomi yönetiminin de şaşırmasına neden oldu. Ekonomi yönetimi bu fonların ileride Varlık Fonu tarafından kullanılmayacağına yönelik net bir açıklamayı halen yapmaması ise kafaları karıştıran bir başka gelişme.
BANKACILAR İLK SIRADA
Öte yantan zorunlu BES’ten çıkışlarda banka çalışanları yine ilk sırada yer alıyor. Bunun nedeni olarak da bankacıların gerek bireysel yaptıkları gerekse banka tarafından yapılan BES’lerinin olması gerekçe gösteriliyor.
SİSTEME GİRİŞ AZALDI
Bu arada BES’e zorunluluğun dışında girişlerde de ciddi bir azalma olduğu belirtiliyor. Yetkililer, geçmiş yıllardaki hızın artık görülmediğini bunun nedeni olarak da işsizlik ve yaşanan ekonomik sıkıntı olduğu belirtiliyor. Bir çok bankanın BES kampanyalarının ancak yüzde 30’unun başarılı olabildiği de öne sürülüyor.