KGF BAHANE BELEŞ MESAİ ŞAHANE

yazar:

kategori:

2 özel banka KGF çalışması yapıyoruz bahanesi ile personelini mesai ücreti ödemeden haftasonları çalıştırmaya başladı. Bu bankalar yasal olmayan bu mesaiyi zorunlu yaptırıyor.
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlığının 08/03/2013 tarih ve 944 sayılı görev yazısı gereğince ” bankacılık sektöründe çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi” programlı ile bankalar kesilen milyonluk cezalar bankaları durdurmaya yetmedi.
Bazı bankalar şimdi de KGF’yi bahane ederek personelini geç saatlere kadar ve haftasonları çalıştırmaya başladılar.  Hükümetin büyük önem verdiği KGF’yi önü sürerek Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun cezasından kurtulmaya çalışan bankalar, personeli emekli maaş transferi, kredi pazarlaması ve otomotik fatura bulma gibi konularda çalıştırıyor.
İKİ BANKA YAPIYOR
Geç saatlere kadar ve haftasonu çalıştıran bankaların sadece iki tane olması dikkat çekiyor. Körfez sermayeli diğeri ise piyasada emekli maaş transferi konusunda agresif olan banka bu hafta sonu da binlerce personelini hiç bir mesai ücreti ödemeden çalıştırdı. 
Çalışma Bakanlığı yetkilileri, haftalık 45 saati geçen mesailerde personele ücret ödenmesinin zorunlu olduğunu  ve bunun aksinin kesinlikle suç olduğunu belirtiyorlar. Bir iş teftiş uzmanının Paramedya.com’ya yaptığı açıklamaya göre, haftasonu çalışan ve mesai ödenmeyen personel isminin saklı tutulmasını talep ederek kendilerine başvuruda bulunabilir. 
ÇALIŞTIĞINIZI BELGELEYİN
Öte yandan hukukçular, olasi bir mesai davası için mutlaka personelin geç saatlere kadar ve haftasonu çalıştığının belgelerinin toplanmasını istedi. Her türlü yazışma ekran saatlerinin açıldığı ve kapandığı saatlerinin yanı sıra kimlerin o an çaştığının not edilmesini istediler. 
ŞUBE ALARMI DA BELGE NİTELİĞİNDE
Öte yandan bazı mesai tesbit davalarında mahkeme şubelerin alarm saatlerinin aktif pasif saatlerini de istemesi dikkat çekti. Şube personelleri için bankanın alarm saatleri personelin mesai ödenmeden çalıştığının ispatı olarak sunuluyor.