HAFTASONU MESAİ KAVGASI BÜYÜYOR

yazar:

kategori:

Yabancı sermayeli bir bankanın cumartesi günü de çalışmak için pilot bölge ve şube çalışması yapması, bankacıların tepkisine neden oldu. Başbakanlık BİMER ve Çalışma Bakanlığı’na yüzlerce şikayet yağdı.
Her şey körfez sermayeli bir bankanın “haftasonu açık banka”projesini hayata geçirmek istemesiyle başladı. Türkiye genelinde bir çok şubesini kapatan ve birleştirmelere giden banka, pazar payını yükseltmek amacıyla haftasonu çalışma projesi başlattı.
Banka pilot bölge ve şubeler belirleyerek ilk olarak geçen hafta cumartesi şube açtı.  Bazı müşterilere SMS ile bilgi verilmesine ve personelin normal mesaimiş gibi gitmesine rağmen işlemin pek olmadığı öne sürüldü.
Ancak, bu çalışma sistemine banka çalışanları büyük tepki gösterdi. Başbakanlık BİMER’e  haftasonu çalışması ile ilgili olarak yüzlerce şikayet gitti. Benzer şikayetlerin de Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’na yapıldığı öğrenildi. 
BDDK KARIŞMADI
Bankanın haftasonu çalışma proğramı ile ilgili olarak bazı bankacılar BDDK’ya da şikayette bulundu. Ancak BDDK’nın  deneme amaçlı bir uygulama olması nedeniyle konunun gündemlerinde olmadığı belirtiliyor.
MESAİ ÖDENMESİ GEREKİYOR
Öte yandan BİMER’e yapılan şikayetlerin de Çalışma Bakanlığına yönlendirildiği öğrenildi. Bir bakanlık yetkilisi, banka şubesinin haftasonu açık olup olmayacağının kendilerini ilgilendirmediğini belirterek, “Bizi ilgilendiren durum bu personele mesai ödenip ödenmeyeceğidir”dedi. Bakanlık yetkilileri, mesai ödenmeden çalışma yapılmasının mümkün olmadığını belirtiyorlar.