KATAR KRİZİ FİNANSBANK’I NASIL ETKİLER?

yazar:

kategori:

Katar’a yönelik yaptırımlar, bu ülkenin Türkiye’deki en büyük yatırım QNB Finansbank’ı nasıl etkileyecek? İşte herkesin merak ettiği o soru:
 
Altı Arap ülkesinin Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından bazı Suudi ve BAE bankaları da, Katar bankalarıyla yapılan işlemleri durdurdu. Bu haber gözlerin Katar’ın Türkiye’deki yatırımlarına çevrilmesine neden oldu. Bu ülkenin en büyük yatırım ise QNB Finansbank. 
Bankacılık ve finans uzmanları, her ne kadar sermayenin Katarlı QNB’nin olsa da QNB Finansbank‘ın bir Türk bankası olduğunu bu nedenle bu krizden ayrı tutulması gerektiğini ifade ediyorlar. Söz konusu bankanın daha önce de Yunanlı sermayeye ait olduğunu ancak o dönemde yaşanan büyük krize rağmen bankanın büyüdüğünü dikkat çeken uzmanlar, “QNB Finansbank’ın fiziki olarak Katar ile hiç bir ilişkisi yok! Banka Türkiye’nin sermaye  ve bilanço olarak en güçlü özel bankaları arasında yer alıyor. QNB Finansbank, yılın ilk çeyreğinde toplam aktiflerini 109 milyar 10 milyon TL’ye yükseltti. 2017 ilk çeyrek bilanço itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 14,25 oldu.  Bunlar çok ciddi ve güven verici rakamlar”diye konuştular.
BDDK VE HAZİNE TARAFINDAN DENETLENİYOR
Avrupa’nın en büyük krizlerinden olan Yunanistan krizinden bile güçlü bir şekilde çıkan QNB Finansbank, gerek BDDK gerekse Hazine tarafından sürekli olarak denetleniyor. Bu nedenle özellikle vatandaşların rahat olması öneriliyor. Uzmanlar, bankanın teknik olarak Katar krizinden etkilenmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Bir BDDK yetkilisi, Türkiye’de mevduat güvencesinin de olduğunu hatırlatarak, “QNB Finansbank’ın ana hissedarının Katarlı olmasının hiç bir anlamı yok. A veya B bankası ne ise QNB Finansbank’da aynı derecede güvenli ve sağlam mali yapıda bir finans kuruluşudur”dedi.
Bankanın CEO görevini duayen bankacı Ömer Aras yapıyor.