YAPI KREDİ’DE SERMAYE BİLMECESİ

yazar:

kategori:

Bloomberght, Yapı Kredi Bankası’nın 1 milyar dolar gibi ciddi bir sermaye arttırımına gidebileceğini öne sürdü. Ancak, banka şu ana kadar haberi doğrulamadı. Peki bu sermaye arttırımı ne işe yarayacak?
Dün akşam saatlerinde  ekonomi portalı Bloomberg’de Yapı Kredi Bankası’nın 1 milyar dolar gibi oldukça ciddi bir rakamda sermaye arttırımına gidebileceği öne sürüldü. 
Bu haber şu ana kadar banka yönetimi tarafından ne yalanlandı ne de doğrulandı. Yapı Kredi Bankası’na yakın kaynaklar  böyle bir yönetim kurulu kararı olmadığını ifade etmekle yetindiler.Söz konusu haberde sermaye yeterlilik oranının yüzde 10.2’ye gerilediği buna karşın Garanti ve  İş Bankası’nın 15.6 seviyesinde olduğu dikkat çekilmişti.
DENİZ YATIRIM ARAŞTIRMA NE DİYOR?
Yapı Kredi Bankası’nın sermaye arttırım iddialarını ele alan Deniz Yatırım Araştırma bölümü bu konuda şu yorumu yaptı:
“Dün seans kapanışı sonrasında Bloomberg’te Yapı Kredi Bankası’nın (YKB) 1 milyar $ tutarında sermaye artırımına gidebileceğine dair bir haber yer aldı. Haberi bankadan teyit edemedik. Bu konuya dair bir Yönetim Kurulu kararı olmadığını söylediler. Haber YKB’yi nasıl etkiler? Bizce sermaye artırımı beklentisi fiyata önemli ölçüde yansımış durumda olduğu için hisse fiyatı üzerinde materyal bir olumsuz etki beklemiyoruz. Nasıl bir artırım olacağı konusu haber içeriğinde muğlak duruyor. Ama haberde geçtiği üzere ana ortakların elini taşın altına koyması olumlu. Malum, YKB’nin SYR’si %11.1 ile rakiplerine göre daha düşük. Bahsedilen boyutta bir sermaye artırımı olması durumunda hem SYR’nin hem de çekirdek SYR’nin 160 baz puan kadar artabileceğini hesaplıyoruz. Bu da bankanın rekabette elini rahatlatabilir. Sermaye artırımı olmazsa ne olur? 2018’in bankacılık sektöründe kredi büyümesi açısından daha yavaş bir yıl olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle artırım olmadan da YKB rahatlıkla bu seneyi geçirebilir. Bununla birlikte iyileşen özsermaye karlılığına bağlı olarak artan içsel sermaye üretimi rasyolara olumlu katkı sağlamaktadır. Sadece tolore edilebilir ölçüde bir pazar payı kaybı olabilir ama bunu da hedef fiyatımıza yansıtmış durumdayız.”