Özel bankalardan hükümete rest!

yazar:

kategori:

Başbakan Binali Yıldırım’ın yüzde 1’in altında faiz ile konut kredisi kampanyasında özel bankalar yer almıyor.  İşte kampanyaya katılacak bankalar:
Başbakan Binali Yıldırım’ın Bankalar Birliği Genel kurulu’nda istediği faiz indirimine özel bankalar sıcak bakmadı. Konut stoğunun eritilmesi için faizin yüzde 1’in altına inmesini isteyen başbakana sadece tek bir özel banka dahi olumlu yanıt vermedi. Özel banka yetkilileri, para maliyetinin yurtiçinde ve yurtdışında yüksek olduğunu belirterek, hükümetin teklifini açık ve net bir şekilde reddettiler.
İŞTE 5 BANKA
Ziraat, Halk ve Vakıfbank’tan oluşan üç kamu bankasının yanı sıra aralarında Ziraat ve Vakıf Katılım’ın yer aldığı iki kamu katılım bankası, en az 3 aylık süreyle kampanyayı başlatacak. Önderliğini en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın yapacağı kampanya ile bu 5 bankada aylık yüzde 1.25 ile yüzde 1.35 aralığında olan faiz oranları yüzde 1’in altına indirilecek. Böylece konut faizleri 36 puan inerek yüzde 0.99’dan kredi bulunabilecek. 10 yıl vadeyle 200 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 3 bin 375 liradan 2 bin 855 liraya inecek. Toplamda ise 200 bin lira kredi alan vatandaş 62 bin 360 lira daha az faiz ödeyecek. Sadece toplam faiz tutarı 205 bin 27 liradan 142 bin 667 liraya düşmüş olacak.
PARANIN MALİYETİ YÜKSEK
ParaMedya.com’a konuşan özel bir bankanın üst düzey yöneticisi, mevduat faizinin bugün Türkiye’de yüzde 15 seviyesinde olduğunu belirterek, “Siz 15 ile bir aylık vade ile para toplayacaksınız sonra bunu 5 yıllık vade ile yüzde 10 ile satacaksınız. Böyle bir şey olamaz. Yurtdışında paranın maliyeti düşen kredi notu ile daha da yükseldi. Yani yurtiçinden daha yüksek”diye konuştu.