EYVAH! MÜDÜRÜM PSİKOPAT ÇIKTI!

Psikopat bölge müdürü, psikopat satış müdürü.. Son günlerde en çok konuşulan konu. Peki sizin müdürünüz psikopat mı? Psikopat olduğunu nasıl  anlarsınız ve onlarla nasıl başa çıkarsınız?
Korkusuzluk, kendine güven, cazibe, acımasızlık, ve odaklılık.
Başarıya giden yolda aranan özellikler.
Peki bu özelliklere en çok kimin sahip olduğunu biliyor musunuz ?
Yapılan araştırmalara göre tabii ki psikopatlar.
Yani iK’lar artık iş ilanlarında tüm bu özellikleri sıralamak yerine tek kelime ile ” psikopat” satış Müdür’leri aranıyor yazabilirler. 
Son günlerde Paramedya’da çok sık görmeye başladığımız Psikopat Bölge Müdürleri, Satış Müdür‘leri haberleri beni bu konuda biraz daha derinlemesine araştırmaya itti. Bu tabir onlar için bir hakaret mi yoksa iltifat mı ? Ne oluyor da bu şekilde “ psikopat” olarak nitelenen insanlar böyle görevlere getiriliyor ve herkesi ” iş yapış şekillerini” değiştirmeye zorluyorlar. Bu zaman zaman acımasız, aşırıya giden yaklaşımları kişiliklerinden mi kaynaklanıyor yoksa sistemin onlara yüklediği bir misyon olarak mı ortaya çıkıyor?
İsteseler değişebilirler mi, birlikte çalıştıkları insanları değiştirebilirler mi ?
Böyle tipler, Nasıl kişiliklerle çalışmak isterler ? 
Psikopatların kişisel özellikleri :
Korkusuzluk:
-Keder ve korku duyguları yok. Her zaman hedefe giden yolda ilerlemek için fırsat kolluyorlar. Bardağın boş tarafını görmüyor, başkalarının tehlike olarak algıladığı belirtilerden çekinmiyor, olumsuz sonuçlar karşısında üzüntüye kapılmıyor, gözü kara şekilde ilerliyorlar.
Kendine güven:
-Kendilerine biçtikleri değer o kadar yüksek ki kendi yetenekleri konusunda asla tereddüt etmiyorlar. Zayıf yönleri ile meşgul olmuyorlar. ( O yüzden zayıf yönleri yok. ) Her zaman bir yolunu buluyorlar. 
Cazibe:
-Duyguları varmış gibi taklit yapmakta ustalar. İstedikleri Zaman sizi üzgün ya da sevinçli olduklarına inandırabiliyorlar.
Sözcükleri etkili kullansalar da arkasındaki anlamı hissetmiyorlar. Örneğin “siz bizim en değerli varlığımızsınız ” derken bunu gerçekten hissederek değil sadece karşı tarafı etki altına almak için söylüyorlar,
Zayıf insanları kolayca tanıyor, zayıf yönlerini hissediyor ve istedikleri gibi yönlendiriyorlar.
Acımasızlık:
-Empati duyguları yok, acımıyorlar. Sizi aç aç ayakta bekletmeleri, geç saatte evde çocuğunuzun sizi bekliyor olması, hasta hasta işe gelmiş olmanız onlar için önemli ve anlamlı değil. Umursamıyorlar. Ama işlerine geldiğinde umursuyormuş gibi rol yapabiliyorlar. 
Odaklanma:
-Onlar için en önemli şey kendileri için koydukları ” hedef”. Bu hedefe ne pahasına olursa olsun ulaşmaktan başka hiçbir şeyi gözleri görmüyor. Hedefe kitleniyor ve ulaşana kadar da asla durmuyorlar.
BULMAK HİÇ DE KOLAY DEĞİL
Tüm bu özellikler sonucunda çağımızın istenen tip ” başarı” modeli ortaya çıkıyor. Yani bu şekilde davranabilen herkes için ” başarı” kaçınılmaz. Başarı odaklı kurumlar da bunu biliyor, görüyor ve etkin şekilde kullanıyorlar.
Tüm bu özellikleri kendinde toplayabilen ” psikopat” kişilikleri bulmak kolay değil.
Bazı özellikleri kendinizde geliştirmeye çalışsanız da orjinali gibi olmuyor, mutlaka bir yerden açık veriyorsunuz. Ya vicdanınız , ya özgüveniniz, ya sabrınız, azminiz ya da duygularınız bir yerde sonuna kadar gitmeye izin vermiyor. Ve bunun adı da bu çağda ne yazık ki ” başarısızlık” oluveriyor. Oysa bunların hepsi son derece ” insani” özellikler. 
Diğer taraftan psikopatlık özelliklerinin son derece işe yaradığı bazı meslekler var. Örneğin genel cerrahlık, itfaiyecilik, gümrük memurluğu, avcılık, politikacılık vb. Bankacılık da böyle bir meslek sayılabilir mi emin değilim. Belki de artık öyle bir meslek haline gelmiştir. Yine de bankaların bu kadar çok psikopat insan bulup istihdam etmesi kısa vadede zor gibi. O yüzden en kritik noktalara bu özelliklere sahip kişileri getirerek “yönetmek” işlerine geliyor sanırım. Bu etki altında yönetilenlerin ruh sağlığını bozmak pahasına,  bu tür kişilikleri bölge müdürü, satış müdürü, bölüm Başkan’ı gibi ünvanlarla doldurarak bir süre kullanıyor, ruh sağlığı bozulanları sistem dışına atıp, psikopatlarla ” kurban” ilişkisini çatışmasız sürdürenleri de işe yaradıkları sürece sistemde tutuyorlar. Çünkü tüm psikopatların beslenmek için onların etkisi ve kontrolü altına girmiş kurbanlara ihtiyacı var. 
YÖNETİCİNİZ PSİKOPAT MI?
Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurarak yöneticinizin bir psikopat olup olmadığına karar veremediyseniz o Zaman hislerinize güvenin. Çünkü Psikopatları tanımanın bir başka yolu da onların yanındayken onlara karşı içinizde derin bir huzursuzluk ve güvensizlik hissetmenizdir. Tüm bu özelliklere sahip gibi görünmesine rağmen size huzur ve güven veren bir müdürünüz varsa değerini bilin. Muhtemelen o sadece işini iyi yapmaya çalışan ama yukardakilerin gözüne girmek için de psikopatmış gibi rol yapan  bir profesyoneldir. Zaten er ya da geç o da duygularına yenilecektir.
Bekleyin.