TÜKENMİŞ BİR BANKACININ İSYANI

yazar:

kategori:

Tam 12 yıl hayatından bir çok fedakarlığı yapan ve buna rağmen kovulan bir bankacının isyan mektubu: Bu sektör ne zamandan beri bu kadar acımasız oldu?
İlk olarak adını PAPAZIN BANKASI  olarak duyurdu. 
Sonra acımasız İK politikası ile..
Uyguladığı performans sistemi ile yüzlerce değil binlerce personelini kapının önüne koydu. 12 yıl hep başarılı olan sadık personeli bile yaptığı saçma sapan puanlama sistemi ile işten çıkarttı. Sadece işten çıkartmayıp bir de REFERANS KİRLİLİĞİ ile hayatlarını sıfırladı.
İşte O bankanın bir personelinden gelen mektup. Bankacılık hayatı başarılarla dolu bir kadının, TAKINTILI VE HASTA RUHLU bir kadın yönetici tarafından nasıl haksızlığa uğradığının mektubu.
BENDE DİĞERLERİ GİBİ TÜKENDİM!
Bankacılık kariyerim boyunca tüm olumsuz konuşmalara kulağımı tıkayıp her şeyin çok güzel olacağını, çalışınca kimsenin senin performansına dokunmayıp hakkini vereceğini, müdürle olan anlaşmazlığın aslında personelden de kaynaklı olabileceğini düşünüp kendimi avuttum.
Her şey güzel olacaktı dun değilse bugün bugün değilse bir gün.
Sonsuz çalışmalara çalışma bakanlığının el koyup personele nefes aldırabileceğini ve hatta sizin aracı sesinizi duyarak bankalara yaptırım yapabileceğine inandım.

Bir bankacının gözlerini açtığında koşarak isinin başına gidip ona sadik olduğunu izninde bile isini özleyerek koşa koşa masasının başına gittiği o günleri özler oldum.
NE ZAMAN BU SEKTÖR ACIMASIZ OLDU?
Nasıl bankacıların dünyasını bu kadar çabuk değiştirip dünyalarını baslarına yıkıyorlar anlamış değilim.
Bir bankacı duşunun yıllarını vermiş sayısız ödüller almış bankasının hedefleri doğrultusunda hareket edip bölgesiyle ayni yöne bakmış ama gün gelmiş ki yaptığı en iyi isi bırakmasını ve yeni segment ve görevinde devam etmesini istemişler ya geçeceksin ya da geçeceksin çünkü sana kariyer planı yapmalıyız.
Bundan sonra bu isi yapacaksın deyip 1 yıl seni sokaklarda dolaştırmışlar. Günde atiğin adim sayısı 16.000. Çat kapı müşteri ziyareti, kadın tacizlerinin bini bin para. Asilan mı dersiniz kocasının ona bu isi nasıl yaptırdığını soran mı?
BİTMEYEN O SENARYO
O bankacının arkasına bile bakmadan nasıl oradan çıkmaya calistigini ve bunlara maruz kaldıktan sonra şubesine gidip ay sonu geldiğinde niye hedefini gerçekleştiremediğini soran segment müdürünün başkişimi? Tabi birde o soğukta 16.000 adim atarken üzerini hastalanmamak için kat kat giymek zorunda.

Akabinde size verilen segment kapanıp şube personelliğine geçiyorsunuz. Subecilikmi kim demiş. Gene ziyarete çık gene şubeye gel gene çalış. Bitmeyen senaryoya devam et. Sevinmeli miydim simdi. Evde sizi bekleyen bir es ve çocuklar tüm bankacıların kaderi tatbiki. En güzel günlerine gitmek için izin almak ister ama nasıl korkar bankacı! izin istese de vermez ki müdürü ne gerek var degilmi?
HASTALIKTA DÜŞEN PERFORMANS

Ailenizden biri hasta olmasın o devamlı yanında olduğunu söyleyen banka size izin verir tatbikî ama ya senin bu zorlu hastalıklarla uğraşırken bozulan psikolojin yüzünden düşen performansının hesabını sormayacaklar mı sandın. Sorarlar hem de fitil fitil getirerek e hani yanımızdaydınız.
Sonrasında donup bu sure içinde   performans kotu diye arayıp tehdit etmek nedir? 6 ay zaman verip performans günü ile aba göstermek, bu neydi simdi. Derken sanki sözleşmiş gibi segment müdürünün ardından şube müdürünün sana baskı yapmaya başlaması bitmek bilmeyen toplantılar mitingler hesap vermeler hep bir değersizsin hissettirmeler! Ben benim! Âmâ bankacılık kariyerim boyunca hep boyleydim.isi öğreniyorum bir durun. Olmaz ama daha bana yetmedi daha tükenmedim sen yıkılamazsın daha sütünden faydalanıp seni delirteceğiz dediklerini duyar olmaya başladım. İste o 6 aylıkta surenin sonuna geldik hadi performans notlarımızı alalım ooh hedef sistemi tamam hedef gerçekleştirme de %100  tamda bankanın bizden istediği gibi.
ŞUBE MÜDÜRÜ TAKARSA

Aa o da ne şube müdürünün isine bakmayıp kişiselleştirdiği sırf kendi koltuğundan olma korkusuyla personeline performans notlarının düşük verilmesi Neler oluyor orda   Hedefim tutmuş eeeeee yetkinliğimiz yokmuş. Kim bu portföyü yönetti peki? Hani tek önemli olan şey hps denilen illetti? Bakin buna dram denir bakin buna hakaret denir bakin buna sen kimsin denir! Bankacılık kariyeriniz boyunca halede bir den fazla mudur ile çalışmışsanız ve onlar size yetkinliklerinizin olduğunu söylemişse performans notlarınız i nin altında gelmediyse ve müdürün bir tanesi çıkıp sizin çıkartılmanızı kafanıza koymuşsa yetkinlikleri böyle bahane ediverirler. Bu bankanın müdürlerinin sözleşerek ayni cümleleri personellerine kullanıyor olması da manidar.  Sanki birileri bu sözleri ezberletmiş gibi ama hadi neyse. Ayni bahaneler ayni yüzler ayni ifadeler. Alınan son bilgilere göre birde eski stajyerlerin bölgelere çağrılıp ucuz is gücü ve kaynağı yaratılmak istendiği. Sanırım artık basari bir ölçüt değil, sanırım meyve veren ağaç taşlanıyor, gene sanırım sesini çıkaran 9 köyden kovuluyor tekrar.  Piyasanın kotu gidişatı da bizim sucumuz zaten verilemeyen krediler oranların artması hazinenin oran vermemesi sebebi ile çıkan mevduatlar ama buna rağmen derinlesilen müşterilerin bir önemi yok olamazmış. Alınmayan şikâyetler, müşterilere kimlikleri yok sayıp yalvarılan o anlar, bankacılık değil de tacizci bir sapığa dönüştüğüm o anları nasıl unuttun müdürüm.  Bir segment müdürü düşünün performans sonrası görüşmeye gidiyorsunuz ve karsınızda müdürünüzün arkadaşı gibi müdürünüzü savunan biri var. E hani sen benim segment müdürümdün? Bu kadarda aşikâr yapmayın bunları. Siz gm de toplantı yapıp şaşalı gösteriş sunan gmy ler. Saha artık sizin bu görsel yalanlarınıza inanmıyor. Herkes kimin ne yaptığını çok iyi biliyor. Kurumda çalışan personellerinizin %80ni  kurumuna olan inancını kaybetmiş durumda. Bir gün siz kaybedeceksiniz…
Sonuç desem iki çift sözüm var;
SİZE SESLENİYORUM:

Sayın bölge müdürüm Hani en iyi bölge müdürü sendin hani kimsenin hakkini yedirmezdin. Lütfen odanızdan cikin personellerinizle konusun neler donuyor sizin emanetlerinize ne baskılar yapılıyor siz ki bankanın en eski bölge müdürüsünüz cikin odanızdan artık yüzümüze bakin.
Bir tükenmiş bankacının daha yazılarını okudunuz. Gece yatağınıza yattığınızda müdürünüzü düşünüyorsanız çocuklarınızla oynarken gülemiyorsanız bu müdürlerin elini nasıl vicdanına koymadığını düşünebiliyorsanız ve dahası arkadaşlarınızın yerine kendinizi koymaya başladıysanız! sizde bankanın çıkarılacakları arasına hosgeldiniz.
Hadi bekliyoruz hedefler tamam ne kadar yetkin değiliz haykırın yüzümüze… Ve son; bir gün sizde toprak olacaksınız. Sizi mahşerde bekliyor olacağım. Hakkim helal değildir ekmeğimle oynayana, hakkim helal değildir yalan dolanla iş yapana, hakkım helal değildir bu oyunla çocuğumun rızkını kısana hakkim helal değildir ik ya hakkım helal değildir sesini çıkartmayanlara….