Avrupalı gitti arap geldi

yazar:

kategori:

Türkiye’ye giren yabancı sermayede ilginç sonuç. Avruplı sermaye Türkiye’yi terk ederken, Arap sermayede artış var. En çok Suriyeli.
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verileri 2013 başından bu yılın eylül ayına kadar 34 bin 175 yabancı sermayeli şirket kurulduğunu ortaya koydu.
Bu şirketlerin 15 bin 37’sinin sermayesi 13 Arap ülkesine ait. Körfez ve Ortadoğu sermayeli şirket sayısı ise 3 bin 486.
Suriyeliler ilk sırada yer alıyor
Türkiye’de en çok işletme açan yabancılarda ilk sırada 7 bin 559’la Suriyeliler yer aldı. Suriyelileri 2 bin 75 şirketle Suudiler, 1436 şirketle Iraklılar izliyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar sermayeli şirketlerin sayısı ise son altı yılda yaklaşık 10 kat artmış durumda.
Avrupa düşüşte
Ancak aynı durum Avrupa ülkeleri için geçerli değil. Özellikle Almanya, Fransa, Britanya, İtalya ve İspanya sermayeli şirketlerin sayısı Türkiye’de yüzde 50’den fazla geriledi.
Avrupa sermayesiyle kurulan şirketlerin sayısı 5 bin 310.
En fazla düşüş  Türkiye’de en çok şirketi bulunan Avrupa ülkesi Almanya’da gözlendi. Almanya’yı Hollanda, Britanya, İtalya ve Fransa izledi. Avrupa sermayesinin Türkiye’ye girişinde yaklaşık yüzde 40 ila yüzde 80’lik bir düşüş mevcut.