Dev petrokimya yatırımı için düğmeye basıldı

yazar:

kategori:

Adana”da inşa edilecek ve yıllık 450 bin ton üretim kapasitesi bulunan Polipropilen Üretim Tesisi ile Çukurova, petrokimya sektöründe söz sahibi olacak.

Adana’da, Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 1,2 milyar dolarlık yatırımla inşa edilecek Polipropilen Üretim Tesisi için Çırağan Sarayı’nda imza töreni düzenlendi.

Yıllık 450 bin ton üretim kapasitesi bulunan Polipropilen Üretim Tesisi ile Çukurova petrokimya sektöründe de söz sahibi olacak.

“10 bin kişiye istihdam sağlanacak”

Proje hakkında konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, "Burada 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bunun çok önemli bir rakam olduğunu düşünüyorum. İnşallah en kısa zamanda bu yatırımları gerçekleştiririz. İthal ettiğimiz ürünleri burada üreteceğiz. Dış ticaret açık vermeyecek fazla verecek." dedi.

MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak ise, Türkiye’de cari açığın kapatılması çerçevesinde önemli bir yatırımın Adana’da gerçekleştirileceğini söyledi.

 “Dışa bağımlılığın azaltılması açısından çok büyük bir reform”

Projenin imza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye”nin, kimya sektöründe dünyanın 14. büyük pazarına sahip olduğunu vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi”nde kurulacak petrokimya tesisleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Kurulacak fabrikalarla plastik ve kauçuk sektörünün en temel ham maddelerinin üretilmesini amaçlıyoruz. Atacağımız adımlar, hem yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi hem de dışa bağımlılığın azaltılması açısından çok büyük bir reform niteliğinde." ifadelerini kullandı.

“Kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz”

Güçlü ve verimli bir sanayinin, sürdürülebilir büyümenin ve dengeli refah artışının en temel faktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, sanayi rekabet gücünün daha da artması için kümelenme oluşumlarını teşvik ettiklerini ve entegre endüstri bölgelerini hayata geçirdiklerini anlattı.

Varank, bunlardan en büyüğü olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi”nde masterplan çalışmalarını tamamladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bin 341 hektar alanda kurulacak olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi; boru hatlarına, termik santrallere ve yumurtalık serbest bölgesine komşu olması sebebiyle stratejik bir konumdadır. Yine bu bölge; Mersin Limanı, Adana Havaalanı ve demir yolu hatlarına yakın konumu ve çevresindeki diğer yatırımlar sayesinde Türkiye”nin yeni enerji üssü olma potansiyeline sahip.

Yaklaşık 10 bin vatandaşımızın istihdam edileceği Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi”nin tam olarak faaliyete geçmesiyle ithal ettiğimiz kimyasal ürün çeşitlerinin yüzde 80’ini ülkemizde üretebileceğiz. Hiç kuşkusuz bu durum yerlileşme politikalarımız açısından da çok önemli bir noktaya işaret ediyor."

"Yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebilecek"

Bölgedeki tüm parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle yıllık 1 milyar dolarlık katma değer üretilebileceğini bildiren Varank, "Ayrıca, bu ölçekte bir yatırım; mühendislik, tedarik ve yapım aşamalarındaki sermaye harcamalarının büyüklüğü sayesinde önemli bir çarpan etkisi yaratma potansiyeline sahiptir. Yaptığımız kabaca bir hesapla, bu yatırımın tam anlamıyla hayata geçmesiyle yıllık büyüme oranımızda binde 2 ila binde 4 arasında bir artışın olmasını bekliyoruz. Yine bu proje bölgenin sosyoekonomik kalkınması açısından da hızlandırıcı bir rol oynayacaktır." şeklinde konuştu.

“2,2 milyar dolar ülkede kalacak”

Varank, Rönesans Holding ve Sonatrach arasında yıllık 450 bin ton kapasiteli polipropilen üretim tesisinin yatırım ortaklık sözleşmesi imzalanacağını, bu sözleşmeyle Cezayir devleti petro-gaz şirketi Sonatrach”ın kurulacak tesise, dolayısıyla ülkeye 15 yıl süreyle propan gazı temin edeceğini söyledi.

Yatırımla birlikte yıllık 2,1 milyon tonluk polipropilen ithalatının yüzde 25”inin karşılanacağını ve ithalata ödenen 2,2 milyar doların ülkede kalacağını ifade etti.