BES fonlarının getirisi PES dedirtti

yazar:

kategori:

Bankalar personellerine cazip yurtdışı kampanyaları ile BES sattırırken, emeklilik sisteminin fon getirileri enflasyon karşısında zarar ettirdi.
Çalışanlara zorunlu hale getirilmesinden sonra 3 yıl çıkmayı engellemeye yönelik çalışmalar yapılan BES fonları gireni adeta pişman ediyor.
BES fonların enflasyon karşısında reel getirisinin düşük olması kafaları karıştırdı. Emeklilik Gözetim Merkezi ( EGM ) verilerine göre BES fonları son 12 ayda % 9.62 ortalama getiri, 2018 yılbaşından bugüne % 7,37 getiri ile enflasyonun altında kalarak yatırımcısını reel olarak zarar ettirdi.

2018 / Eylül’de % -2.04   olarak zarar ettirmesi beklentileri boşa çıkardı. Bu durum karşısında zorunlu olarak çalışanların zarar eden sisteme niçin ve hangi gerekçeler ile gireceğinin açıklanması kamuoyu tarafından merak ile bekleniyor. Bu tablo aynı zamanda  vatandaşın BES’den niçin çıkıyor sorusunun cevap tablosu. Yıllık Enflasyon % 24’ü geçtiği düşünüldüğünde  BES getirisi % 7.37 olması ciddi zarar doğurmaktadır. Bu reel kaybın yanında  Devlet Katkısının 2018’de % -7,46 olması akıllara bu katkı payının da doğru yönetilmediği getirmektedir. Bu tablo ortada iken çalışanlara BES’i zorunlu hale getirmeyi çalışanlara nasıl açıklanacağı merak konusu oldu.