Robotlardan ne farkımız var?

Hanife Serter, bazı bankaların devreye soktuğu ROBOT BANKACI’ları yazdı ve şu önemli soruyu sordu: Bizi o robotlardan ayıran nedir? Yanıtı çok önemli:
Robotların bir çok alanda insanların yerini almaya başladığını görüyoruz. Bankalar da bu konuda oldukça hevesli görünüyor. Şimdiden şubelerde insanlara hizmet verecek yapay zekalardan bahsedilmeye, onlara isimler verilmeye başlandı bile.
Yavaş yavaş alışıyoruz, alışacağız…
Bu süreçte üzerinde derin derin düşünmemiz gereken bir konu var aslında. Bizi insan yapan değerleri yeniden keşfetmek zorundayız . Robotlara devrettiğimiz iş hayatımız sonrası gerçek hayatta nelerin önemli olduğunu yeniden hatırlamalı, bulmalı, onlara sıkı sıkı sarılmalıyız.
Kısacası sorum şu :
İnsanı, bizleri robotlardan ayıracak tek bir sözcük olsa bu ne olurdu ?
Siz de kısa bir süre düşünün ve ilk aklınıza geleni bir kenara not edin. İsterseniz bu yazının altında paylaşın. Neden bu sözcük üzerinde yoğunlaştığınızı sorgulayın . Bu sözcüğün sözlük anlamlarını ve bu sözcük ile ilgili ünlü yazarlar, düşünürler, kişiler tarafından söylenmiş sözleri bir araştırın. 
O VİCDAN!
Ama izninizle önce ben kendi düşüncemi , ilk aklıma gelen sözcüğü paylaşayım . Benim bir robottan farklı olduğumu, bana ve çevreme hissettirecek  o duygu : Vicdan…
Tanımı: Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç.
Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliği. 
Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavram…
“Vicdan anımsadığı sürece hiçbir suç unutulmaz.”Stefan Zweig 
“Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir.”Mahatma Gandhi 
“Bakma sen herkesin öyle mutlu göründüğüne.Vicdan diye bir yer var ve orada herkes suçlu.”T.S.Eliot 
“Vicdanlar olması gerekenden daha fazla susarlar,bu yüzden yasalar yaratılmıştır.”Jose Saramango 
“Kimde vicdan varsa,o acı gerçektir…”Dostoyevski 
“Vicdanı olmayan,iyiliği bilmeyen bir insan acı çekemez…”Khaled Hosseini 
“Acıma,iyilik duygusu,ancak temiz bir vicdanın ürünü olabilir.”Dostoyevski 
“Zira insanların çoğu pek zayıf bir vicdan dozuna sahiptirler;bu öylesine zayıftır ki bazen sözü bile edilmeye değmez.”Sigmund Freud 
“Diriliş bir vicdanın uyanışıdır.”Tolstoy 
“Kalbi eğitmeden aklı eğitmek eğitim değildir.Vicdan olmadan bilgi sahibi olmak tehlikelidir.”Aristoteles 
“Tanrı tüm canlı yaratıkların içinde vardır.Vicdanın içindeki her şey Tanrı’dan gelir.”Maksim Gorki 
“İnsan olmak;Ne din işidir,ne eğitim,ne para…İnsan olmak;sadece vicdan işidir.”
Bence hepimiz kısa bir süre de olsa susup vicdanımızın sesini dinleyelim. Sonuçta,  robot değiliz hiçbirimiz…Farkedelim.