Tartışmalı ihraç başlıyor

yazar:

kategori:

Bireysellerin bankalardaki döviz mevduatını Hazine’ye kaydırarak fonlama sıkıntısı çeken bankaları daha da zor durumda bırakabileceği ve dolarizasyonu artırabileceği için eleştirilen bireysel yatırımcılara euro ve dolar cinsi tahvil ihraçlarında talep toplama bugün başlıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı bireysel yatırımcılara yönelik altın, euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarında talep toplamaya bugün başlıyor.
Hazine bir yıl vadeli, yıllık getiri oranı yüzde 2.50 olan euro cinsi ve 1 yıl vadeli, getirisi yüzde 4 olan dolar cinsi tahvilde bugün başlayarak hafta boyunca talep toplayacak.
Döviz cinsi borçlanma araçlarına ek olarak iki yıl vadeli, yıllık getiri oranı yüzde 2.4 olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarında bugün başlayacak talep toplama dönemi şubata kadar sürecek.
Döviz cinsi ihraçlar yıllar sonra Hazine’nin iç borç stoku içinde döviz payını ilk kez mevcut sıfır seviyesinden yükseltecek.
2012’de sıfırlanan iç borçtaki döviz payı artacak
İç borç stoku içindeki döviz payı 2006 yılında yüzde 35’e kadar yükseldikten sonra 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla sıfıra geriledi ve geçen yıl sonuna kadar sıfır olarak devam etti.
İlgili dönemde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamalarda, “2012 yılından bu yana iç borç stokunda döviz cinsi senet kalmaması nedeniyle iç borç stoku üzerinde kurdan kaynaklı riskler sıfıra indirilmiştir” görüşüne yer verilmişti.
Bu açıklamadan yaklaşık altı yıl sonra ise bugün başlayan talep toplama dönemiyle birlikte dövizle iç piyasada borçlanma yeniden başlatılmış olacak.
Hazine’nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL’lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine’nin 2018 Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.