İşte taşı toprağı altın olan şehirler ve ilçeler

yazar:

kategori:

Bugüne kadar hep İstanbul için söylendi. Ancak artık konutta İstanbul tam tersi zarar ettiriyor. İşte 2018 yılında konut fiyatları en çok artan il ve ilçeler:
Daha bir kaç yıl öncesine kadar konut fiyatları dünyada en çok artan ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer alıyordu. Ancak ekonomide yaşanan kriz en çok inşaat sektörünü vurdu. İnşaat sektöründe yaşanan kriz ve yüksek faiz konuta yatırım yapanların zarar etmesine neden oldu. 
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde konut fiyatları reel anlamda düşerken, bazı illerde ise enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
İSTANBUL: İstanbul konut fiyatlarında reel anlamda en çok değer kaybettiren şehir. 2017 yılında İstanbul’da satlık konutun metre karesi 4 bin 285 lira iken, 2018 yılının sonunda 4 bin 243 liraya geriledi. Yüzde 20 enflasyon farkını da ekleyince İstanbul’da konuta yatırım yapanların zararı ciddi boyuta ulaşıyor.
İZMİR: İzmir bir dönem İstanbul’un çok üstünde bir artış sağlamıştı. Ancak yılın ikinci yarısından itibaren İzmir’de de konut fiyatlarının hızla gerilemesine neden oldu.  İzmir’de 2017 yılında 3001 lira olan ortalama metre kare fiyatı  2018 yılında  yüzde 12’lik bir artışla 3 bin 360 liraya yükseldi. Ancak yüzde 21 enflasyon karşısında bu şehirde konuta yatırım yapanlar zarar etmiş oldu.
ANKARA: Ankara’da konut metre kara birim fiyatı sadece yüzde 8 yükseldi.

EN ÇOK KAZANDIRAN:
En çok kazandıran şehirler arasında ilk sırada Amasya geliyor. Bu şehirde 1.290 olan birim metrekare fiyatı yılın sonunda 1.636 liraya yani yüzde 26 oranında artarak  yatırımcısına kazandırdı.
Yine Aydın yüzde 24, Nevşehir yüzde 21 ve Mugla yüzde 20 kazandırdı.


Kaynak: Hürriyet Emlak