KGF Takip Oranlarını Niçin Saklıyor?

yazar:

kategori:

Bugün açıklanan KOBİ paketi KGF destekli olacak, faiz yüzde 20’nin altında kalacak. Peki son iki yıldır verilen  KGF kredilerinde takip oranı nedir?
KREDİ GARANTİ FONU ( KGF ) 30.11.2018 itibarı yayınladığı raporlara göre banka kredileri içindeki payı % 11’leri korumaya devam ediyor. Bilindiği gibi 2017 yılında ilk kredi  ile Bankacılık sektörü rahat bir nefes almış aynı zamanda piyasalardaki sıkışıklık da ciddi anlamda giderilmişti. KGF her hafta faaliyet ve kredi hacimleri ile ilgili bülten yayınlıyor fakat takip oranları ile ilgili veri yayınlamaması kafalarda soru işaretleri oluşturdu.
Hazine garantili KGF kredilerde 30.10.2018 tarihi itibarıyla 554.442 adet işletme faydalandı.   276.700 ( milyon TL )  kefalet hacmine ulaşmış durumda, bu kefalete karşılık verilen toplam kredi tutarı da 317.300  ( milyon TL )’ye ulaşmış durumda.
Son dönemde KGF problemli hale düşen kredileri öde(me)mek için bankalardan yeni taleplerde bulunmaya başladı. KGF daha önce uygulamada olmayan bankalardan müşterilerinden “yapılandırma istemediğine” yönelik yazı almalarını istenmeye başladı. Bu durum,  açıkça ne yap et takibe atma, müşterinin kredilerini yapılandır, vadeleri uzat anlamına gelmektedir. 
Sektör içinde ticari kredilerde KGF kredilerinin oranı 31.12.2017 tarihinde  % 11.8’den 23.11.2018’de oransal olarak  % 11 seviyesine düşmesine rağmen hacimsel olarak  194.930 ( milyon TL )’den  216.302 ( milyon TL)ye çıkmış durumda.
KGF kefaleti ile verilen kredilerin & 83.9’u TL olur iken % 16.1’i YP cinsinden oldu. Krediler ağırlıklı KOBİ kapsamında firmalara verildi. Kredilerin % 73.9’u KABİ kapsamında kredilere % 26.1’i KOBİ Dışı firmalara verildi. Hatırlanacağı gibi KGF 250 çalışanı geçen,  Aktif büyüklüğü veya  Ciro’su 125 milyon TL’yi aşan firmaları KOBİ Dışı kapsamında değerlendiriyor.



KGF kredilerde ortalama vadeler  İşletme Kredilerinde 36,4 ay, Yatırım kredilerinde 60,3 ay, G. Nakdi kredilerde 29,6 ay ortalama vade yapısına sahip.
İhracat kredilerine de destek veren KGF kefalati ile kullandırılan krediler 45.284 ( milyon TL )’ye ulaşmış durumda.


LKGF verilerine göre, KGF aracılığı ile kullandırılan kredilerin % 48,8’i ilk defa kullandırılan krediler. Kredilerden % 39’u ilave kullandırımdan oluşuyor.
Refinansman / Yeniden Yapılandırma / Yenileme kredileri % 5.8’e ulaşırken bunu takibe gidecek kredilerin yenilenmesi olarak düşündüğümüzde bunun sektör ortalamasının üzerinde olması kafaları karıştırmıştır. Ayrıca KGF bugüne kadar hangi bankaya ne kadar ödeme yaptığını, niçin takip tutarlarının bazı bankalarda yoğunlaştığının açıklamaması da ayrı bir soru işareti ve kamuoyu tarafından da merak konusu olmuştur. Sektör içinde bazı bankalarda takip oranlarının kısa sürede artması ve yoğunlaşması bu bankaların takibe gidecek kredileri KGF kefaletine mi çevirerek KGF kredilerini istismar mı ettiği de ayrı bir soru işareti olarak ortada durmaktadır. Zira KGF’nin ödeme yaptığı bazı kredilerde hiç taksit ödenmediği bilinmekle birlikte bunu KGF’nin sorgulayıp sorgulamadığı da bilinmemektedir. Bu tür kredilerin aslında takip aşamasına geldiği yakın izleme kredi grubundayken KGF Kredisine dönüştürülmesi  Bankaların  “basiretli Tüccar” davranışı sergileyip sergilemediği de sorgulanır oldu.  Zira bazı bankaların KGF kapsamında üst kefalet sınır olan % 7’lik takip sınırını zorladığı dillendirmeye başlandı. Ayrıca, dillendirilmeyen bir konu da KGF’nin artan takip karşısında kefalet oranlarının artırması için bankalarca baskı yapıldığı yönünde de güçlü duyumlar alınmaktadır.


KGF Kredileri ağırlıklı %42.8 pay ile Ticaret ve Hizmet sektörüne verildi. Bunu % 32.4 pay ile İmalat Sanayi takip etti.