KGF Bankalara kazık mı attı?

yazar:

kategori:

İngiliz haber ajansı Reuters, KGF’nin Ağustos ayından bu yana bankalara ödeme yapmadığını iddia etti. Haber kaynağına göre, KGF sudan sebeplerle ödemeyi reddediyor.
İddiaya göre, Bankaların, Kredi Garanti Fonu (KGF) garantörlüğündeki işletmelere verdiği kredilerden takibe attığı kısım (NPL) ağustos ayından bu yana tahsil edilemiyor.
Konuya yakın beş kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre durum ağustos ayından beri böyle.
KGF’nin söz konusu krediler için garantörlük oranı yüzde 90’a kadar varıyor.
KGF, teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere ve KOBİ dışı işletmelere kefil olan bir kurum. 2017 yılında ekonomiyi canlandırmak için devreye sokulan KGF kredilerini bankalar yoğun bir şekilde kullanmış hatta bankalar son yılların en büyük kredi büyümelerini bu dönemde sağlamıştı.
Sisteme göre, işletmenin krediyi ödeyememesi durumunda banka KGF’den tazmin talebinde bulunuyor. KGF, işletmelere yüzde 90’a kadar oranda kefil olabiliyor.
Karşılıklı suçlamalar
Bankacılık kaynakları KGF’nin bankalara para ödememek için ‘bahaneler’ bulduğunu ve eksik evrak gerekçesiyle süreci uzattığını öne sürdü. Ekonomi yetkilileri ise bankaların mevzuata aykırı davranıp yeniden yapılandırma önermeden kredileri takibe atıp KGF’den tahsil etmek istediğini, bu yüzden de ödemelerin yapılmadığını belirtti.
‘Normalde bir ay içinde yapılırdı’
Kaynaklardan biri şunları söyledi: “Normalde bir ay içinde yapılan tahsilat, geçen ağustostan bu yana yapılamıyor. KGF, başvurudan sonra iki ay süre geçiyor, sonra eksik evrak var diye geri bildirim yapıyor. O evrak tamamlansa dahi başka bahaneler buluyor ve parayı yatırmıyor. Bankalar zaten yapılandırma imkanı olmayan kredileri NPL’e atıyorlar. Ancak KGF bunlara başka bahaneler bularak ödeme yapmıyor.”
KGF’den açıklama
KGF’den yapılan açıklamada ise geçen sene ekim ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karar hatırlatılarak kredi verenlerin tazmin talebinde bulunmadan önce firmaya yapılandırma imkanı tanıması şartı getirildiği ifade edildi.
KGF açıklamasında şöyle dendi: “Bu karar kapsamında KGF, kredi veren tarafından yararlanıcıya yapılandırma imkanının sunulup sunulmadığını kontrol etmektedir. Bu imkandan yararlanan firmalarımız kredilerini yapılandırabilmektedir. Ancak firmalarımızın yapılandırma önerisini kabul etmediği durumlarda kredi verenlerin tazmin talepleri karşılanmaktadır.”