Oyun Planı 2019

yazar:

kategori:

2019 için maç daha yeni başladı ama ne takımlarda (bankalar) , ne de taraftarlarda (müşteriler) heyecan yok. Uğur Durak’ın müthiş bir analizi. Piyasalar ve bankalar!
2019 için maç daha yeni başladı ama ne takımlarda (bankalar) , ne de taraftarlarda (müşteriler) heyecan yok.
2018 yılının 2.çeyreğinde başlayan kur ve faiz dalgalanması takımları ve taraftarları zaten yormuştu. 31.12.2018 maç bitimine kadar her iki kesimde orta sahada sadece top çevirdiler. Piyasa yapıcı ve olumlu ataklar olsa da gereken etkiyi yaratmadı.
Oysaki 2018 de KGF destekli krediler takımları ve taraftarları rahatlamıştı. Birçok takımdan KGF destekli kredi kullanan taraftarlar piyasanın böyle gideceğini düşünüyordu. KGF rüzgârını arkasına alan takımlar nasıl olsa “devlet desteği var” diye kredileri veriyorlardı. Kredi alan taraftarlar ise siyah olan sahayı grinin elli tonuna çevirmeye başlamışlardı.
Temmuz 2018 ise devre arası oldu.
Devre arasında oynan BATAK da ise ‘’al kızı – ver papazı’’ hamlesi oynanmak istense de ne yazık ki başarı sağlanmadığı gibi bu durum takımların ve taraftarların sene sonunu getirmesine olumsuz etki yaratmıştır. Ah bu dış güçler!!!
2018 yılının oyun planı, takımlar için şu şekilde öngörülmüştü. KGF destekli krediler ile mevcut kredileri büyütmek, kendi kaynağımız ile az da olsa yine kredi vermek ve faiz dışı gelir edinimi ile seneyi tamamlamak. Bunların oranı kendi içinde %100’ü buluyordu.
2018 yılsonunda tüm plan çöktü hatta bazı taraftarlar oyundan çıkmak istediler. Oyundan çıkmak isteyen için sarı veya kırmız kart gerekmiyordu. Konkordato almaları yeterli oluyordu. Bu durum takımları ve taraftarları iyice endişelendiriyordu.
Nitekim her maçın bir sonu var ve 2018 için düdük çaldığı anda ortalık iyi gözükmüyordu.
Takımlar ve taraftarlar iyi başladıkları seneyi, mutsuz ve endişeli bitirmişti.
2019 OYUN PLANI
Takımlar bu sezon KGF rüzgârında muaf, taraftarlar bitik durumda olsa da her maçın kendi içinde bir stratejisi vardır.
Öncelikle bu sene kredi yok. “Devlet destekli olursa bakarız. Gerçi geçen sene baktık da ne oldu? Onlar bile şu aşamada teklemeye başladı.“  Lakin bilançolarının bozulmasını istemeyen takımlar 2018 kredi hacimlerinin altına düşmeden ufakta olsa bol teminatlı kredi vermek için hücuma geçecek.
Taraftarlar geçen seneyi yakalamak için takımlarına akın edecek ama sadece tavsiye alacaklar, kredi almaları çok zor.          
Takımların bu seneki esas hedefi FDG (Faiz Dışı Gelir) ile seneyi tamamlamak.
Bu kurgu kendi içinde %100 tutarsa, takımlar yine sağdan soldan ödül alacak, şu konuda lideriz diyecekler. Hedefleri tuttuğu için sendikasyon kredileri sorunsuz bir şekilde yenilenmiş olacak. Bu arada her sene sendikasyon kredilerinin takımlar açısında parça sayısı artmaktadır.
Bu puzzle gibi düşünebilirsiniz. Takımların yıllar itibariyle bu kredileri yenilemek için bir araya getirdikleri kuruluş sayısı artmaktadır. Puzzle parçası arttıkça işler daha zorlaşmaktadır. Olsun bunu yine zafer ve başarı şeklinde yine taraftarlara sunarız.
Bu sene taraftarların işi zor bolca FDG atağına maruz kalacaklar. Sigorta, poliçe, yenileme, tahsis komisyonu ve daha bir sürü saçma şeyden dolayı takımlarına ödeme yapmak zorunda kalacak.
2019 için düdük yeni çaldı. 1 ay gibi süre su gibi akıp geçti. Takımlar planlarını çoktan oluşturdu. Plan o kadar iyi gidiyor ki bazı takımların mevcut kredileri sigortalama sürecine girdiği çoktan basına düştü.
Takımların varlığı, Taraftarların var olmasına bağlıdır…
2019 oyun planı içinde her iki tarafa şimdiden başarılar dilerim. Çok zor bir sene olacak. İlk çeyrek sonunda seçimler var. Bunun oyuna etkisi çok daha farklı olabilir. İnşallah her iki tarafta en az zararla yoluna devam eder.
Eski bir bankacı olarak bu süreç içinde en çok yıpranan ve satış baskısı altına kalarak görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan bankacı arkadaşlarıma başarılar dilerim. Malum 2019 oyun planı tutmazsa bundan en çok etkilenecek olan sizler olacaksınız.
Takımların maliyet giderini etkileyen en büyük masraf kalemi sizlersiniz. Verilen hedeflere ulaşmak için çok koşacaksınız, yıpranacaksınız inşallah her şey gönlünüzce olur.
Saygılarımla,
Uğur Durak
Eski Bankacı, Genç Müteşebbis
ugurdurak34@gmail.com

NOT: ‘’Hayat Bazen Kaybettiğin Yerden Başlar’’ Kitabım bitti. Çok kısa bir süre sonra ulaşabileceksiniz.