İşte CEO’ların Karnesi

yazar:

kategori:

Banka çalışanlarının performans değerlendirmesi olur da üst yönetimin olmaz mı? Banka CEO’larının performans karnesi bilançolar. İşte son bilançolar ışığında  İş Bankas, Garanti Bankası, Akbank, Denizbank, Yapı Kredi Bankası, TEB ve ING CEO’larının karlılık karnesi:
Banklar 2018 yıl sonu mali verilerini açıklamaya başladılar.
Mali veriler bankalar arasında çok farklar oluşturdu. Krediler risk yönetiminden Swap işlemlere, Hazine işlemlerinden, hizmetlerden alına ücret ve komisyonlara, CEO’lara ödenen primlerden, işletme maliyetlerini yönetmeye kadar hangi alanlarda başarılı olduklarına bağlı olarak karlılık oranları değişti.  
Bankaların TL bazda kar açıklamalarına karşılık özellikle Uluslararası değerlendirme ve derecelendirme firmalarının da yaptığı gibi karlılığı TL ve USD olarak değerlendirdik.
TL bazında kar açıklayan bankalar dahil sonuçlar iç açıcı çıkmadı.
Karlılıkta başarılı banka QNB Finansbank oldu
Karlılıkta TL ve USD bazda en başarılı banka QNBFinansbank oldu.
QNBFinansbank 2017’ye TL bazda % 50,34 karını artırıp aynı zamanda USD bazında kar da artıran tek banka olarak karlılıkta başarılı banka oldu.
Şu ana kadar karlarını açıklayan bankalar arasından USD bazında en az kayıp % 7,90 ile Yapı ve Kredi Bankası oldu. Bu anlamda Yapı ve Kredi Bankası başarılı ikinci banka oldu. Yapı ve Kredi aynı zamanda TL bazda karlılığını % 29,14 artırarak en fazla karlılık artıran ikinci banka oldu.
Kar kaybı en fazla olan banka TEB ve AKBANK
Karlılığını karşılaştırdığımız bankalar arasında kar performansı en düşük bankalar TEB ve Akbank oldu. 2017’ye göre TEB TL bazda % -6,2, Akbank da % -5,17 karlılık düşüşü yaşadı. Karlılıkların USD bazında karşılaştırmasında da TEB % -33,20, Akbank da %-32,39 karlılıkta düşme yaşadı. USB bazında TEB’de 94 milyon USD karda düşme yaşanırken, yine USD bazda Akbank da kar 517 milyon USD düşme yaşandı.
 Garanti  %5,17  ve İşbank  % 9,15  TL bazda kar etmesine rağmen, USD bazlı kar hesaplamada  Garanti   %-25,07  ve İşbank  % -22,20  karda azalma ile yılı kapadı.