2018’in Kazananı Yapı Kredi!

yazar:

kategori:

Türkiye’nin en büyük dört bankası. Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank. Bu en büyük dördün kar kar yarışında Yapı Kredi Bankası açık ara birinci.
2018 yıl sonu mali verilerine göre kar artış oranlarında bankalar arasında ciddi farklar oluştu. Önce yılın kaybedeninden başlayalım.
Yılın kaybedeni
Dört büyüklerde yılın kaybedeni Akbank. Dört büyüklerden 2017’ye yöre karlılığını artıramayan tek banka Akbank oldu. Akbank bir yıl önceye göre 350 milyon TL daha az kar etti. 2017’de 6 milyar TL kar eden banka 2018’i 5,6 milyar TL yüzde -5,8 düşüş ile kapadı. Uzmanlar Akbank için, “Aktif büyüklüğünü yeterinde büyütemeyen, Kredilerde 5 milyar TL küçülmeyi tercih eden, rakipler % 20’lerde toplam mevduatını artırırken,  bankanın sadece % 1,9 artırabilmesine bakıldığında karlılığın düşmesine şaşırmamak gerektiği” görüşünde birleşti. Rakipler ek çaba ile rakamları büyütürken Akbank’ın aynı performansı gösterememesi bankada arka planda ve sahada ciddi sorunlar olduğunun işareti olarak yorumlandı. Uzmanlara, “sorunun yeni olmadığını daha önce de müşterilerden geriye yönelik POS ücreti alınması, kart ücreti, yıllık işletim ücreti gibi ücretlerin alınması müşterilerde “güven kaybı” oluşturduğunu, bunun da banka  rakamlarına olumsuz yansıdığını belitti. Ayrıca Bankanın son yıllarda İK stratejisi olarak tecrübeli, piyasayı bilen yöneticiler ile yollarını ayırmasında rakamların erozyona uğramasında ciddi olumsuz etkisi oldu.

2018’de yılın kazananları
YKB dört büyükler arasında karlılığını en fazla artıran banka oldu. 2017 yılını 3,6 milyar TL kar ile kapatan banka 2018 yılını 4,6 milyar TL ile yüzde 29,1 artış ile kapatarak 2018’in karlılık artışında en iyi performansı gösteren banka oldu. İş Bankası karlılığını yüzde 9,2 artırarak 6,2 milyar TL’den 6,7 milyar TL’ye yükseltirken, Garanti Bankası yüzde 4,6 artırarak 6,3 milyar TL’den 6,6 milyar TL’ye yükselterek yılı kar artışında artıda kapattık.