GERİ ÖDEMELİ SİGORTALAR ÇİFTLİKBANK GİBİ OLDU

yazar:

kategori:

Sigorta toplantılarında Banka GMY’leri boşuna bağırmıyor : Bir olacağız, İri olacağız, Diri olacağıııız; Rakiplerimizi geçmeyeceğiz, onların içlerinden geçeceğiiiiz
Bazı sigorta şirketlerinin yıllardır pazarladıkları satışını yaptıkları bir ürün var : GERİ ÖDEMELİ / BİRİKİMLİ HAYAT SİGORTASI.
Bazıları “Herkese Hayat Sigortası” demiş bazıları, “geri Ödemeli / İyi İhtimallerin Sigortası” demiş, bazıları da “Ödüllü Birikimli Hayat Sigortası” demiş. İsim bulmak zor değil kısaca.
Sigortanın özelliği ne : Efendim Sigorta şirketine göre 10 yıldan az olmamak şartı ile bazılarında 20 yıl arasında anlaşmaya göre ödeme yapıyorsunuz. Ödemeler USD üzerinden bazıları alt ödem tutarını 50.-USD bazıları 100.-USD tutuyor. Üst limit yok istediğiniz kadar ödeyin örneğin 10.000.-USD ay ödeyeceğim demeniz yeterli öyle ye patrona da ayda 10.000.-USD ödeme yakışır.
Ürünün vaadi : Sigorta şirketi ile yapılan anlaşma gereği  örneğin 10 yıl anlaştınız ve aylık 10.000.-USD ödüyorsunuz 10 yıl içinde ölmezseniz ödediğiniz tutar size geri ödeniyor. Bazılarında faiz vs nemalanma geliri de yok, 10 yıl boyunca sizin parayı kullanıyor yani.
Ölme seçeneğiniz bile var : Ölme seçeneğinize göre size ödenecek tutar bile vaad ediliyor. Örneğin : Vefat teminatı, yaşam teminatı ve dilerseniz kaza sonucu vefat teminatını seçebilirsiniz. 
BU TÜR SİGORTALARDA SORUN NE ?

Geri Ödemeli  Sigortalar da sorun şu. İşler bozuldu. 10. Ayda dediniz ki sigortamı durdurun sonra ödemeye devam ederim. “Olmaz” cevabını alıyorsunuz. Neden 1 yıldan önce vaz geçerseniz paranız yanıyor. Yanlış okumadınız 10 ay boyunca ödediğiniz ( 10.000 x 10 ) = 100.000.-USD üzerine bir su için deniyor. 3 yıl ödediniz vaz geçtiniz veya ödeyemeyecek  duruma geldiniz ödediğiniz paranın sadece yüzde 10’unu alabiliyorsunuz. Kalan yüzde doksanına mı ne oluyor : Üzerine soğuk su için.
Yeni Çiftlikbank Sigortalar mı ?
Bazı sigorta firmalarında Geri Ödemeli Hayat Sigortasından iptaller % 20’leri bulmuş durumda. Diğer bir ifade ile 10 milyon USD prim toplayan sigortada 2 milyon USD’lık birikim Sigorta Şirketine kalmış durumda. Bu paranın kalan sigortalılara dağıtılır diye düşünüyorsanız yanlış. Direkt Sigorta Şirketine Faaliyet Dışı Gelir olarak kara yazıyor. İyi iş değil mi? USD bazında direkt % 20 kar marjı hangi ülkede hangi üründe var. Yoruma gerek yok görülüyor.
Bu tatlı karlar karşısında üst yöneticilerin de gözleri dönüyor. Sigorta toplantılarında Banka GMY’leri boşuna bağırmıyor : “Bir olacağız, İri olacağız, Diri olacağıııız; Rakiplerimizi geçmeyeceğiz, onların içlerinden geçeceğiiiiz”.