Türkiye’de bankalar küçülüyor

yazar:

kategori:

Bankacılık sektöründe küçülme sürüyor. Gerek şube sayısı gerekse personel sayısı açısından bankacılık sektöründeki daralmanın devam etmesi bekleniyor. İşte en son verilere göre, sektördeki küçülmenin fotoğrafı:
2018 yılında Şube ve Personel yönünden Bankalar küçülmeyi seçtiler. Bankalarda Şube ve Personel sayılarını gösteren Türkiye Bankalar Birliği ( TBB )  Raporlarına göre 2018 yılında Bankalar Toplamda 46 Şube Küçüldü, 1191 Banka çalışanı da işsiz kaldı.
Şube sayısı değişimi
TBB verilerine göre tabloda  yer alan Şube ve Personel azalmalar sizi yanıltmasın,  Özel Sektör Bankalarında fiili olarak daha fazla olduğu bilinmektedir. Zira Kamu Katılım Bankalarının açılması ile personel alımı ve Şube ağının artması Şube ve Personel sayısının sektörde olduğundan az gözükmesine neden oldu. Bugüne kadar KAP’da 2018 raporlarını bildirmiş bankalardan bazılarının şube ve Personel verileri aşağıdaki gibidir. Bu bankalar içinde Şube sayısı olarak büyüyen tek banka Denizbank.  Denizbank 2018 yılını 14 şube büyüyerek kapadı. En fazla Şube kapatan bankalar ise 38 Şube ile QNBFinansbank, 35 Şube ile ING, 20 Şube küçülme ile Akbank oldu. Akbank aynı zamanda 4 Büyükler olarak bilinen bankalar arasında en fazla şube kapatan banka oldu.
Personel sayısı değişimi
Personel sayılarının karşılaştırılmasına bakıldığında tablo sektör içinde bulunanları şaşırttı. Zira fazla gündem olmamasına rağmen en fazla personel azalması Garanti Bankasında oldu. Garanti Bankasının her yıl sistematik personel çıkardığı da sektörü takip edenler tarafından biliniyor. Garanti Bankası 535 personel azalması ile ilk sırada oldu.  Garanti Bankasını 517 personel azalması ile Akbank izledi. Denizbank 471 personel azalması ile 3. Sırada yer aldı. Toplam Personel sayısına göre en fazla personel çıkaran banka ING oldu. ING çalışanların % 8,4’ü 2018’de işini kaybetti. Bilindiği gibi banka 2019’da Şubelerde Operasyon Servisi de kapamış seçim öncesi tepki çekmemek için çıkardığı personeli 2 ay ücretli izinde göstermişti. En fazla personel istihdam eden bankalardan Akbank toplam personelinin % 3,72’sini işten çıkarmış oldu. En az personel azalması 48 personel ile TEB’de oldu. TEB’i 295 personel azalması ile İşbank izledi. En fazla personel istihdam eden bankalardan,  İşbank’ın personel azalmasının büyük bölümünü emekli olanlar oluşturduğu tahmin edilmekte. Zira bankanın her sene belli sayıda personeli Performans nedeni ile işten çıkarma gibi bir politikası olmadığı biliniyor.

QNBFinansbank’ı ayrı değerlendirmek lazım. Zira bakanın Personel ve şube değişimi şaşırttı. 38 Şube kapama ile en fazla şube kapatan banka olmasına rağmen listelenen bankalardan personel sayısını artıran tek banka. Bankanın kapanan şube personellerini başka şube ve alanlarda istihdam etme becerisini gösterdiği anlamına gelmektedir. 2018’de 269 personel sayısını artıran bankanın çok tartışılan İK yönetimindeki değişikliklerin olumlu meyvelerini verdiği görülmektedir.