CEO ve üst yönetim primlerine sınır geliyor

yazar:

kategori:

2018 bilançolarında yüksekliği ile dikkat çeken CEO ve üst yönetim primlerine BDDK sınırlama getiriyor. Amerika’da 10 yıl önce getirilen uygulama Türkiye’de de devreye sokulacak. Keyfi prim ve yüksek maaş devri kapanıyor.
Türkiye’de bankalar en çok CEO ve üst yönetimlere verilen primlerle tartışma konusu oldu. 2018 bilançosunda bazı bankaların karının yüzde 25’ine yakınını üst yönetime prim olarak dağıttığı dikkat çekmişti.  BDDK, Bakan Albayrak’ın talimatı ile yeni bir çalışma yaparak CEO ve üst yönetim primlerine sınırlama getiriliyor. Önümüzdeki günlerde hazırlanarak tartışmaya açılacak çalışma ile aynı zamanda üst yönetimin keyfi maaşlarına da sınırlama getirilecek.
Türkiye’deki bir çok bankanın halka açık olması, yüksek primler nedeniyle yatırımcıların da mağdur olmasına neden oluyordu.
BDDK’nın kısa süre içerisinde bu düzenlemeyi hayata geçireceği belirtiliyor. 
 

Resim iki kere tıklaBDDK CEO primlerine de el atacak mı?
BDDK temettüye dur dedi peki neredeyse karının yüzde 20’sini alan banka CEO’larına da dur diyecek mi? Tasarruf diyince ilk olarak şube personelini işten çıkartan üst yönetimin aldıkları karlar, borsadaki küçük hissedarı da olumsuz etkiliyor.


 
Resim iki kere tıkla

Alternatifbank üst yönetime çalışmış
Üst yönetime yapılan ödemenin 2017 yılında nerde ise net karın %21,8’ini, 2018 yılında % 8,52’sini ödemesi banka üst yönetime çalışmış yorumlarına neden oldu

 
Resim iki kere tıklaBankalar çalışandan kısıp Üst Yönetime vermiş
Denizbank ve QNB Finansbank Personel başına en az gider yazan banka oldu. Az ve düşük maliyet ile personel çalıştırma stratejisine devam ediyor. Büyük ölçekli bankalara göre yüzde ellilere varan oranda düşük maliyet ile personel çalıştırıyor. İşte bankaların personel maliyeti. Tabii ki CEO maliyeti: