BES’de büyük hüsran!

yazar:

kategori:

Hükümetin en büyük tasarruf planları arasında yer alan Bireysel Emeklilik Sistemi kazancı 2019 yılında beklentilerin çok altında kaldı.
Yıllardır vatandaşı emeklilikte ikinci geliriniz olacak, zorlanmadan tasarruf yapacaksınız reklamları ile Bireysel Emeklilik Sistemine ( BES ) yönlendirilmesine rağmen 2019’da kazançlar beklenenin altında kalarak hayal kırıklığı yarattı.
BES Özel Verileri
12 Nisan 2019 verilerine göre BES ile ilgili özet veriler aşağıdaki gibidir :
Katılımcıların FON Tutarı : 81,8 milyar TL
Devlet Katkısı Fonu : 11,7 milyar TL
Şirketlerin Katılımcıların Toplamı : 6.809.013 kişi
Katkı Payı Tutarı : 59,8 milyar TL
Yatırıma Yönlenen Tutar : 58,9 milyar TL
Fon Grupları Büyüklükleri ve Ortalama Getirileri
BES’de TL Borçlanma araçlarını seçen yatırımcılar 2019 yılında bir 2018 yıl sonuna göre net varlık değeri  yüzde 7,15 azalmış durumda. 2018 yılında TL Borçlanma araçlarında kalmayı tercih eden BES sahipleri de 31.03.3019 tarihi itibarıyla yüzde 1,27 zarar etmiş durumda.  Yıllık Enflasyon farkını da üzerine ekleyince reel olarak yatırımcıların kaybı daha fazla olduğu ortaya çıkıyor.
Kaynak : www.egm.org.tr
BES’deki bu kayıplar yola tasarruf yapacağız, emeklilikte ikinci gelirimiz olacak diye başlayan yatırımcıların moralini bozmuş durumda. Yatırımcı bu zararların devam etmesi halinde BES’e devam edip etmemeyi de sorgulamaya başladı. Diğer taraftan Otomatik Katılım Sertifikalarında ( OKS ) cayma hakkını kullananların iptal oranları yüzde 77,7’lere çıkmış durumda.
Devlet Katkısında Durum Nasıl ?
BES’i cazip hale getirerek Ülke Tasarruf oranlarını artırılmasını hedeflemesi nedeni ile Devlet yüzde 25 katkı payı sağlamaya devam ediyor.  Fakat Devlet Katkı Payının getirisi de yüzleri güldürmedi. Devlet Katkının 2019 Mart sonu itibarı ile geliri yüzde -3,69 zarar ettirdi. Yatırımcı enflasyon oranını da üzerine ekleyince buradaki reel getirinin fazlalığını düşünerek bu nasıl katkı sürekli zarar ettiriyor olumsuz yorumları yapmaktan çekinmedi.
BES’deki getirilerin hayal kırıklığı uğratması diğer taraftan vatandaşın banka borçlarını artmaya devam etmesi önümüzdeki dönemde algıyı ve davranış şeklini, “BES’lerden yeterince gelir elde etmiyorum hiç olmazsa iptal edip oradaki para ile yüksek faiz ödediğim banka borçlarımı kapatayım” anlayışının yayınlaşmasına neden olabilir. Durgunluk ve kriz dönemleri BES’lerde iptallerin en fazla yaşandığı yıllar oluyor.