Araplar Türkiye’ye gelmeyecek!

yazar:

kategori:

Türkiye için iyi haber mi yoksa kötü haber mi bilinmez ama El Arabiye.net’in haberine göre, suudi ve Mısırlı turistler Türkiye’ye gelmeyecek!
Politik çekişmelerden dolayı Suudi Arabistan’dan sonra Mısır’dan da Türkiye’ye gelen turist sayısında büyük bir düşüş olduğu öne sürülüyor. El Arabiye.net’in haberine göre Mısırlı turist sayısının azalmasında ayrıca Mısır hükümetinin Türkiye’ye gelecek olan 18-40 yaş arasındaki vatandaşlarına yönelik getirdiği güvenlik soruşturmasının da etkili olduğu belirtiliyor.
Başta Suudi Arabistan ve Birleşim Arap Emirlikleri olmak üzere Arap dünyasında Türkiye aleyhinde haberlerin sıklıkla yayınlanması bu ülkelerden gelen turist sayısının azalmasında en önemli etken olarak gösteriliyor.
Son olarak Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği salı günü yayınladığı bir uyarı yazısında Türkiye’de şu ana kadar 165 Suudi vatandaşının pasaportunun çalındığını öne sürdü. Türkiye’deki Suudi diplomatik misyonlar daha önce de Suudi vatandaşlarına şantaj ve korkutmayla satın aldıkları emlaklarının verilmediğini duyurmuştu.
Suudi Arabistan, Arap dünyasında Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ve turist gönderen ülke konumunda.
El Arabiye.net’in haberine göre Mısırlı turizm şirketleri bu yıl Türkiye’ye giden turist sayısında önemli düşüşler yaşandığını, Mısırlıların Türkiye’ye alternatif güzergahlar olarak Tayland ve Kıbrıs gibi ülkeleri tercih etmeye başladıkları belirtiliyor.
Para birimi Pound’un değerinin düşmesi Mısırlıların Şarm el Şeyh, Hurgada, Marsa Martuh gibi dünyaca ünlü turistik merkezlere tekrar yönelmesini sağladığı da ifade ediliyor.
Doğu Akdeniz’de turizm alanında Türkiye’ye en büyük rakip olarak gösterilen Mısır, ülkede siyasi tansiyonun düşmesiyle birlikte kaybettiği müşterilerini de geri kazanmaya çalışıyor. Mısır ucuz olmasından dolayı en fazla Rus turistleri cezbediyor.
Gazeteye konuşan Mısır Turizim Bakanlığı eski müsteşarlarından Semih Saad, Mısırlıları Türkiye’ye ziyaret etmekten vazgeçiren diğer bir sebebin ise teröristlere yardım etmek istememelerini gösteriyor.
Türkiye, Mısır tarafından terör örgütü olarak adlandırılan Müslüman Kardeşler hareketinin pek çok üst düzey liderine, televizyon ve gazeteleri ile işadamlarına ev sahipliği yapıyor.
Özellikle Filistin vatandaşı Zeki Mübarek’in El Arabiye.net’in haberine göre Türkiye’deki hapishanede öldürüldüğü yönündeki iddialar da Arapların bu tür muamelelere maruz kalabilecekleri  yönündeki endişelerini artırıyor.