Usta Bankacı’dan bakana ders gibi yanıt!

yazar:

kategori:

Keşke önceki Merkez Bankası yönetimleri gökten para yağarken daha fazla rezerv biriktirselerdi diyen Hazine Bakanı’na usta bankacı Keri Rota’dan ders gibi yanıt geldi:
Akbank’ın fon yönetiminden sorumlu eski genel müdür yardımcısı Kerim Rota twitter  hesabından Hazine Bakanı Albayrak‘a yanıt verdi.

“Keşke önceki Merkez Bankası yönetimleri gökten para yağarken daha fazla rezerv biriktirselerdi.” demiş Damat. Haklı.Şoklara karşı daha dayanıklı olurduk. Peki sadece 2019’da TCMB ve BDDK’ya yaptırdığı hata olmasaydı 30 Milyar USD daha fazla rezervimiz olacağını biliyor muydunuz?”diyen usta bankacı Kerim Rota, şu tweetlerle devam etti:
2019 başında TCMB faizi %24 iken BDDK zoruyla mevduata %20.5’dan fazla verilmemesini bankalara dikte ettiler.Sonuçta Reel faizi yetersiz bulanlar 23 Milyar USD dövize talep yarattı.Bunun kuru daha yukarı çekmemesi için TCMB rezervini kamu bankalarına arka kapıdan kullandırdılar.
Rezalet TCMB haftalık bilançosundan ortaya çıkınca,bu kez Rezervler düşük görünmesin diye TCMB Bankalarla haftalık swap kanalı açarak,DTH sahibinin alıp bankalarda biriktirdiği YP likiditeyi rezervine ilave etti.Nette uluslararası rezerv değişmeden DTH miktarı arttı.
-Meraklısı için buharlaşan 30 Milyar Dolar hesabını Haluk Bürümcekçi @Burumcekci bugünkü bülteninde yapmış.2019 ilk ayda; -Reeskont alışlarından 10.7 Milyar USD geldi.(+10.7) – Kamu enerji şirketleri satışlarına 4.1 Milyar USD gitti.(-4.1)
–Bankalarla swap icadından 13.9 Milyar USD geldi.(+13.9) -Hazine net dış borçlanma 0.5 Milyar USD geldi.(+0.5) -YP cinsi Hazinenin aldığı iç borçtan 6 Milyar USD geldi.(+6.0) -İcat öncesi bankalara verilen TL depo karşılığı YP depodan 1.9 Milyar USD geldi.(+1.9) Hepsinin toplamı;
–Net Uluslararası varlıklar 28.9 Milyar artması gerekirken; -Net Uluslararası varlıklar 1.2 Milyar USD azaldı. Aradaki fark 30.1 MİLYAR DOLAR. Geçmiş yönetimlerin rezerv politikasını eleştiren,avucunun içindeki 30 Milyar Dolar rezervi 6 ayda çarçur etmiş. Peki ne uğruna?
-TCMB faizi %24 iken,yabancılara çaktırmadan,mevduat %20.5 olsun cin fikirliliği yüzünden. Sonuçta bu işlere hiç girişilmese idi,FED piyangosu da çarpmışken TCMB rezervleri 125 Milyar USD’ye çıkabilirdi. USD/TL de bugünkü gibi 5.54 olmasa da çok da uzak bir yerde olmazdı.Yazık..