180 ay 0.98’i duyan eve koştu ama fiyatlar zıpladı

yazar:

kategori:

Kamu bankalarının konut kredilerinde faizleri 0.98’e düşürüp, vadeyi de 180 ay yani 15 yıla çıkartması, hazır bitmiş konuta talep patlamasıne neden oldu. Ancak ev fiyatları daha ilk günden zamlandı.
Kamu bankalarının ‘ev sahibi yapacak’ faiz indirimini hayata geçirmesiyle, konut firmalarında büyük hareket başladı. Üç kamu bankasında konut kredisi faiz oranı 0.99 olarak uygulanacak, vade ise 18 ay (5 yıl) olacak.
Konut alıcısını harekete geçiren bu dev adım ardından, konut geliştiricesi firmaların aldığı çağrı ve şubelerine gidenlerin sayısı kat be kat arttı. Ev sahibi olmak isteyenler için ‘psikolojik’ sınır olarak kabul edilen yüzde 1’in altındaki konut kredisi faizinin özellikle yılın son çeyreğinde konut satışlarına büyük bir ivme getirmesi bekleniyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Halkbank önceki gün yaptıkları açıklamada 500 bin liraya kadar 15 yıl vadeli konut kredisi faiz oranını 0.99 yaptıklarını duyurmuştu. Kamu ve özel bankaların daha önce uyguladıkları en düşük faiz oranı yüzde 1.47 seviyesindeydi.
Düşük taksitle kredi
Ziraat Bankası ve VakıfBank tarafından başlatılan, Halkbank’ın ise dün dahil olduğu ‘düşük faiz, uzun vade’ hamlesi ev sahibi olmak isteyenler için özellikle kredi taksitlerini düşürüyor. Mevcut durumda 300 bin liralık kredi için 120 ay vadede yüzde 1.47 faiz oranı ile aylık 5 bin lirayı geçen kredi taksiti ödenecekken, bu hamle ile taksitler 3 bin liraya düştü.
FİYATLAR ARTTI
Konut satışlarında geçen ay yüzde 40’ın üzerinde bir düşüş yaşanmıştı. Satışların neredeyse durması üzerine inşaat şirketleri maliyetine yakın fiyata satış yapmıştı. Ancak faiz indirimi büyük bir talep yaratınca fiyatlar son iki günde adeta zıpladı. İstanbul’da en çok konut stoğunun bulunduğu Esenyurt ve Altınşehir  de ev fiyatları şimdiden yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Son bir aydır 380 bin liraya satışta olan ve alıcı bulamıyan evler 440 bin liradan satışa çıkartıldı.