Kuyumcu ve Süpermarketler Bankalara rakip oldu

yazar:

kategori:


Piyasalardaki durgunluk nedeni ile bankaların Kredi tarafında gelirlerinin düşmesi ücret ve komisyon gelirlerine ağırlık vermesine neden oldu.
Komisyon gelirleri ve hizmet ücret gelirleri yüksek olan Sigorta işlemleri, otomatik ödemeler, yurt dışına hızlı para gönderme sistemleri, kredi kartları son günlerde bankaların için de cazibe ürünler içinde yer aldı.
Burada süpermarketlerin para gönderme işine girmesi, kuyumcuların yurt dışı hızlı para gönderip alma işine girmesi bankalara rakip mi oluyorlar değerlendirmesi yapılırken buradaki ücret ve komisyon kayıpları da bankaların baş ağrısı olacak gibi görülüyor.
Süper Marketler para gönderme işine girdi
Yasal alt yapısının olup olmadığı bilinmemekle birlikte  Süper Marketler para gönderip alma reklamlarına başladı bile. Bu bankalar için EFT – Havale komisyon kayıpları anlamına geliyor. Yıllar önce PTT’nin Banka ürünlerine el atması ve bu ürünlerde rakip olması bankalarda ciddi komisyon geliri kayıplarına neden olmuştu. Binlerce şubesi olan Market zincirlerinin bu alana girmesi bankalar için ciddi kayıplar anlamına geliyor.
Kuyumcular Hızlı Para gönderme  işine girdi
ABD ve AB ülkelerinde Cafe – Restaurant gibi yerlerde dahi yaygın olarak kullanılan ülkeler arası hızlı para gönderme sistemlerine Türkiye’de Kuyumcular da el attı. Başta Western Union gibi sistemler olmak üzere Anadolu illeri dahil yaygın olarak kullanmaya başladı. Özellikler Gurbetçilerin ve Turistlerin sık kullandığı sistemin Bankalar dışında sahil illerinde hızla yayıldığı görülüyor