Ve pandoranın kutusu açıldı

yazar:

kategori:

Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşlarında dünya piyasaları sarıslmaya devam ediyor. Çin’in Asya piyasaları göçerken para japon yeni, tahvil ve altın gibi güvenli liman varlıklara yöneliyor. Yuan 10 seneden uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşının kızışması üzerine yatırımcıların japon yeni, tahvil ve altın gibi güvenli liman varlıklara yönelmesi ile Asya hisse senetleri 9 ayın en büyük günlük düşüşünü kaydederken; yuan 10 seneden uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den ithal 300 milyar dolar tutarındaki ürüne 1 Eylül’den itibaren %10 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından, bir aylık ticaret ateşkesinin bittiği gerekçesiyle tedirgin. Çin bunun karşısında savaşacağını açıkladı.
Yuan , dolar karşısında 7 seviyesini görerek bir psikolojik eşiği aştı ve ticaret savaşlarında yeni bir cephe olarak adlandırılabilecek kur savaşı yaşanma ihtimalini ortaya çıkardı.
TL’DE NE OLDU?
TL asya piyasalarında dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek yeni haftaya başladı. 1 dolar sabah 08.50’de 5.60’ın üzerinde işlem görürken, yine 09 beklentisi gerçekleşti ve satışlarla 5.85’e geriledi.