Bankaların Kredi Komisyon çakallığı

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın faiz indirimi bankaların kredilerine yansımaya başladı ancak bankalar sinekten yağ çıkartma peşindeler.
TCMB’nın yaptığı sert faiz indirimini bankalar yavaş yavaş  Bireysel ( özellikle Konut ) ve Ticari Kredilerde yansıtmaya başladı. Ancak, bankaların bunu yaparken de kazanç yöntemi yok artık denilecek türden.
Bankalar kredili Ticari müşterileri arayarak “mevcut kredi faizinde indirim yapacağız fakat bunun için peşin komisyon ödemeniz gerekiyor” şeklinde bilgi verdikleri ve peşin komisyon tahsil etmeye başladıkları yönünde bilgiler gelmeye başladı.
Uzmanlar, “mevcut kullanılmış kredilerden ek peşin komisyon alınmasının etik ve yasal olmadığı” yönünde görüş bildiriyor. İndirimlerin Taksitli ve Spot kredilerde değil Rotatif / BCH Kredilerde olduğu için bu kredi işlemlerinde ek komisyon isteme karşısında BDDK’nın tavrı da merak konusu oldu.  İçlerinde bir Kamu Bankasının da bulunduğu  komisyon isteyen bankaların bunu hangi yasal gerekçeler ile yaptığı da ayrı şekilde merak ediliyor. Zira bankaların BDDK’ya bildirmek zorunda olduğu ve internet sitelerinde yayınladığı hizmet ücret komisyon tarifelerinde bu tür bir komisyon kalemi bulunmamakta.