Dolarda şok düşüş! 5.50’nin altını gördü

yazar:

kategori:

Dolar mevduatı artarken, iç piyasada değer yitirmeye devam ediyor. Dolar bu sabah itibariyle 5.50 TL’nin de altına geriledi.
Amerika ile Çin arasında yaşanan ticaret ferginliğine ragmen Türk Lirası dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Dolar bu sabah 0.50’ye yakın bir düşüşle 5.50’ni de altına gerileyerek 5.4890’ı gördü. Dolarda düşüş sınırlı bir hacimle gerçekleşiyor.
Doların düşüşünde bazı yabancı bankaları “dolar satıp TL’ye geçin”tavsiyesinin yanı sıra bazı kamu bankalarının da işlemleri etkili oluyor.
DIŞARDA NE OLDU?
Yatırımcıların Çin’in para politikasının ABD ile ticaret savaşında yeni bir anlaşmazlık noktası olabileceği konusunda temkinli kalmaya devam etmeleriyle dolar yen karşısında gerilerken, yuan değer kaybetti. Yuan Çin Merkez Bankası’nın kur orta noktasını önceki kapanışından çok daha yüksek olmayan seviyede belirlemesinin ardından dolar karşısında değer kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Çin’den ithal ürünlere daha fazla gümrük vergisi getireceğini söylemesinin ardından dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı hızla tırmanmıştı. Çin Pazartesi günü yuanın psikolojik eşik olan 7 seviyesinin üzerine çıkmasına izin vererek ABD’nin bu adımına karşılık vermişti. Çin’in bu adımının ardından ise ABD Çin’i kur manipülatörü ilan etmişti. Bütün bunlardan dolayı ABD-Çin çatışması için hızlı bir çözüm bulunamadığı için piyasadaki iyimserlik hızla zedelendi. Dolar Asya borsasındaki işlemlerde yen karşısında yüzde 0.3 düşüşle 106.13 seviyesine geriledi.