Yabancının rapor oyunu

yazar:

kategori: ,

Doların 6.200 seviyesinde TL sat dolar al diyen yabancı raporları şimdi de 5.480’de doları sat raporu yazdı. Bu yabancı raporları ne kadar güvenli? ERDEN ARMAĞAN ER YAZIYOR: 
Hehangi bir piyasada işlem yaparken en belirgin yatırım stratejisi trendin ne yönde geliştiğini önceden kestirmektir.
Yabancı bankalar rapor hazırlarlarken öncelikle bu trendin ne yönde geliştiğine bakarlar.
Örneğin bist-100 de endeks benzer piyasalara göre  over-value dediğimiz değerinin altında işlem görüyorsa, bu kurumlar piyasaya kötümser raporlar yazmaya başlarlar
Fakat bu arada teknik olarak baz aldıkları destek seviyelerden alış ordinolarını da hazırlamışlardır.İlk aşamada desteğin tutup tutmayacağına bakarlar desteğin tuttuğu inancı gelişirse, teknik olarak 3.denemede de kırılmadığını gördüklerinde poz. arttırmaya başlarlar.
RAPOR SIZDIRILAR
Kendilerine tanınan limitler doğrultusunda alacakları miktar hisse senedini aldıklarında öncelikle kendi müşterilerine “al” tavsiyesi vermeye başlarlar.Bu alışlar tamamlanınca domestic oyunculara bu raporlar sızdırılır.En son olarak da basında bu raporlar yayınlanmaya başlar.
Piysa bir kaç olumlu gelişme ile yukarı gitmeye başlar ama yabancı  satmaz çünkü çizilen grafikteki formasyonun tamamlanması beklenir.Aynı şekilde “döviz” piyasasında da aldıkları pozisyona paralel rapor yazıp risklerini kontrol ederler ki, TL bazında kazançlarını dövize dönmek istediklerinde “döviz cinsinden” de garantileyebilsinler. Piyasa(Bist-100) örneğin teknik olarak 105-106 bin hedef gösteriyorsa 103-104 binden itibaren satışa geçmeye başlarlar.Ama “sat raporu” hemen çıkmaz.Ellerindeki hisseler bitince yine kendi müşterilerine “azalt” raporu yazmaya başlarlar ve bu aşamada yavaş yavaş “döviz poz.” da long olmaya başlarlar.Elbette bu hareketlerin hepsinin spot piyasalarda olduğunu düşünmeyelim.Forward futures ve options hepsini “portföy dağılım mantığı” çerçevesinde kullanırlar.Daha sonra pasiften döviz almaya devam ederler, eğer ki %3-5 puan daha ucuza almak isterlerse bu kez rapor yazmaya yönelirler.O zaman da artık tamamen TL den çıkmışlardır.Ta ki yeni bir kur atağı ya da hisselerde çöküş oluncaya kadar ..