Türkiye’nin ilk banka soygunu 58 yıl önce bugün yapıldı

yazar:

kategori:

Türkiye’de her yıl 100 civarında banka şubesi soyuluyor. Ancak ilk banka şubesi 58 yıl önce bugun yani 18 Ağustos 1961 yılında yapıldı. İşte ilginç ilk soygunun hikayesi ve kahramanı:
Türkiye’de ilk banka soygunu 58 yıl önce 18 Ağustos 1961’de gerçekleştirildi. Hukuk Fakültesini ikinci sınıfta bırakan Necdet Elmas, ‘Kimse kıpırdamasın! Eller havaya, bu bir soygundur’ diyerek banka soyan ilk kişi oldu. Yakalanması için özel ekip kurulan, 700 asker ve polisin seferber olduğu ve ABD’den hafiye getirtilen Necdet Elmas’ın hayatını Habertürk’ten Mehmet Çalışkan, ‘Haftanın Portresi’nde derledi
İlk banka soygunu girişimi 7 Temmuz 1961’de gerçekleştirildi.
İlk banka ‘Kimse kıpırdamasın! Eller havaya, bu bir soygundur’ denilerek 18 Ağustos 1961’de soyuldu.
İlk banka soyguncusu Necdet Elmas.

Necdet Elmas…
Yoksulluklarına nazire yaparcasına ‘Elmas’ soyadını alan bir ailenin çocuğu olarak 9 Ocak 1935’te Konya’nın Ereğli ilçesinde dünyaya geldi.
12 yaşında evden kaçarak Konya’da zengin olma hayaliyle birçok iş denedi.
Konya’da hayal ettiği zenginliğe ulaşamayınca İstanbul’a gelerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi.
18 Ağustos 1961…
Kazlıçeşme’deki karakola 30 metre mesafedeki İş Bankası’na çaldığı Chevrolet ile gelen Necdet Elmas, elindeki Sten – Gun marka silahıyla ‘Kimse kıpırdamasın! Eller havaya, bu bir soygundur’ diyerek kapıdan girdi.
Soygun sırasında gözüne çarpan bir adamın yanına giderek ne iş yaptığını sordu.
‘Ben işçiyim. 450 liram var. Onu yatırmaya geldim. Benim paramı alma’ diyen adama ‘Ben işçinin parasını almam’ sözleriyle karşılık verdi.
Bankadaki 165 bin 850 lirayı alarak gözcülük yapan adaşı ‘Küçük Necdet’ lakaplı Necdet Sinkil ile birlikte ortalığı tozu dumana katarak izini kaybettirdi.
İyi giyimi, tahsil gördüğü belli olan kaliteli konuşması ve işçinin parasına dokunmaması basının oldukça ilgisini çekti.
Öyle ki 1961 Askeri Darbesi’nden sonra ülkede en çok konuşulan olay oldu.

Haberin Orjinali: