Türkiye’nin risk primi yükseliyor

yazar:

kategori:

Türkiye’nin  kredi temerrüt sigorta primi  yeniden yükselişe geçti, Bu sabah itibariyle  422.7 oldu. 
Credit Default Swap (CDS) türkçe açılımı ile kredi temerrüt sigorta primi. Türkiye’nin bu risk primi bugün 4 puanın üzerinde yükselerek 422 puana çıktı.
Yükselişin Amerika ile yeniden bir S-400 gerginliğinden kaynaklandığı öne sürülüyor. Aslında Türkiye’nin CDS’i geçen ay 374 puana kadar gerilemişti.  CDS’nin yükselmeşi Türkiye’nin borçlanma maliyetini arttırıyor.
NEDİR BU CDS?
Credit Default Swap yani CDS Yani alacaklının, borçlunun iflas riskinden kurtulmasıdır. Bu riski, artık CDS satıcısı üstlenmiştir.  Bu işlem belli bir ücret karşılığı olur. Bu ücrete “CDS premium”(CDS primi) denir. 
 Ekonomistler CDS’yi şu şekilde anlatıyor:
“Basitçe anlatacak olursam, diyelim ki bir arkadaşınızın size 100 TL. borcu var ve siz arkadaşınızın bu borcu ödeyemeyeceğinden korkuyorsunuz. Bu korku ne kadar fazla ise CDS primi o kadar yüksek olur. 
Başka bir arkadaşınız, borç aldığınız kişinin durumunu inceliyor. Borç verdiğiniz kişinin çalışmadığını  tespit ediyor, bu duruma uygun yüksek CDS primi (risk primi) belirliyor ve şöyle bir öneride bulunuyor: “Bana her ay 10 lira ver, eğer arkadaşın borcunu  ödeyemezse 100 liranı ben vereceğim.” Kabul ederseniz, siz de CDS yapmış olursunuz.”

 
Kısaca CDS ülkelerin veya şirketlerin risk puanıdır. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.