MB sopasına rağmen krediler eriyor

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın (MB) son güncel Para Banka İstatistikleri, bankalardaki döviz hesaplarının bir yılda 32,8 milyar dolar, Ocak ayından bu yana ise 23 milyar dolar arttığını gösteriyor.
Hükümetin döviz talebini dizginlemek, TL’nin döviz karşısında hızlı değer kaybını frenlemek için attığı adımların sonuç vermediğini sergileyen MB verileri, bankalardaki döviz mevduatının kesintisiz şekilde artışını sürdürdüğünü gösterdi.
16 Ağustos 2019 haftası itibarıyla derlenen verilere göre, bankalardaki TL ve döviz cinsi toplam mevduatlar geçen yılın 17 Ağustos’undaki 2 trilyon 54 milyar TL düzeyinden yüzde 13 artışla bu yılın 16 Ağustos’unda 2 trilyon 263 milyar TL’ye yükseldi.
Bu tutarın 1 trilyon 107 milyar TL’sini TL mevduatları, 1 trilyon 156 milyar TL’sini ise yabancı para (döviz) mevduatları oluşturuyor. Döviz mevduatlarının tutarı, geçen yılın aynı haftasında 994 milyar TL, toplam mevduat içindeki oranı ise yüzde 48 idi. Ancak, 5 Ekim 2018 haftasından bu yana hızlanan dövize yönelişle birlikte, döviz mevduatlarının tutarı ve toplam mevduat içindeki payı artışa geçerek son verilerle yüzde 51’i aştı.
Yabancı para cinsinden mevduatların, dolar bazındaki seyrine bakıldığında ise geçen yılın 17 Ağustos’unda 184,9 milyar dolar olan döviz mevduatları toplamı, 16 Ağustos 2019 haftasında 217,7 milyar dolara yükseldi. Döviz hesaplarındaki bir yıllık artış 32,8 milyar dolar olurken, toplam döviz mevduatı içinde yurt içi yerleşiklerin hesaplarının tutarı 197,8 milyar dolara yükseldi. 
Bu tablo, bireylerin ve şirketlerin varlıklarını, tasarruflarını dövizde tutma ya da dövize çevirme eğilimlerinin artarak devam ettiğini gözler önüne seriyor. MB’nin faiz indirimi kararı ardından, bu eğilimin daha da artması beklentisi öne çıkıyor.
Nitekim 9 Ağustos haftasında 1,086 milyar olan TL mevduatları toplamı bir haftada 21 milyar TL artarak 1,107 milyar olurken, yabancı para mevduatlarının TL karşılığı 1,134 milyar liradan 22 milyarlık artışla 1,156 milyar TL’ye yükseldi. Kurban Bayramı nedeniyle piyasaların kapalı olduğu, kurların son ayların en düşük seviyesine indiği haftada bile, döviz mevduatı TL mevduatından 1 milyar TL daha fazla arttı. Bu da dövize yönelişin hız kesmediğini işaret ediyor.
Bunun yanı sıra 26 Ağustos’ta Asya piyasalarının açılışı ardından gece saatlerinde sert şekilde yükselişe geçerek 6,38 TL’ye fırlayan dolardaki kur artışı, halen 5,80/5,85 TL düzeyinde kalmaya devam ediyor. 

KAYNAK: ahvalnews-yazının orjinali;