Türkiye altın yığınağı mı yapıyor?

yazar:

kategori:

Ekonomist Uğur Gürses ortalığı karıştıracak müthiş bir iddia ortaya attı. Türkiye neden altın yığınağı yapıyor? Türkiye İran gibi bir ABD ambargosundan mı korkuyor?
Geçtiğimiz yıl İşsizlik fonundan kamu bankalarına sermaye aktarıldığını ortaya çıkartarak büyük bir ekonomi gazeteciliğine imza atan Ugur Gürses, bugün  yeni bir iddia ortaya attı.
Çok tartışılacak iddiayı kendi blogunda açıklayan Gürses’e göre, Türkiye hızla altın yığınağı yapıyor. Gürses, Türkiye’nin bu altın yığınağını olası bir ABD ambargosuna karşı tedbir olabileceği sorusunu gündeme getirdi.
İşte Uğur Gürses’in iddiası ve dayanağı olan veriler:
-2017 Mayıs ayına kadar 115.8 ton altını olan Merkez Bankası’nın bugün 356.3 ton altını var. Bunun anlamı, uluslararası bankalarda ya da ABD tahvillerinde duran döviz rezervlerinin bir bölümünü eksiltip, altına çevirip bunu da ülkeye getirdi demek.

Kabaca 5.5 milyar dolarlık altın varlığı, dövizin payı azaltılarak altın alımı yolu ile 17.2 milyar dolara çıkarıldı.
Şu soru akla gelecektir; neden bu altın yığınağı yapılıyor?
PETROL VE DOĞAL GAZ
ABD’nin İran’a koyduğu ambargo örneği yeterince açıklayıcı bir örnek; uluslararası döviz rezervlerinin kimi ülkelerce herhangi bir yaptırıma tabi tutulması, uluslararası bankalarda duran varlıkların blokajı gibi olası bir gelişmede, elinizde tek bir ödeme aracı kalır; ya nakit rezerv paralar vardır kasanızda ki bu da risklidir, ya da altınla yapacaksınızdır ödemelerinizi. Bizim gibi petrolü olmayan ülkeler için en kritik nokta birincil olarak akaryakıt ve doğal gaz alabilecek rezervinizin olmasıdır.
Öyle görünüyor ki Ankara’daki siyasi otorite, ambargo-yaptırım gibi risklerin güçlü olabileceğini hesap ediyor olmalı; “tampon bölgede anlaştık” açıklamalarına karşın hala ülke sınırları içindeki rezerv varlıklarını güçlendirme kararında. Bunu da mart başından itibaren 5 ayda yapılan artış kadar bir altın artışı tek başına önceki haftada yapılmış. Böylece içeride 17.1 milyar dolarlık bir altın rezervi tahkimatı yapılmış durumda.

YAZININ ORJİNALİ VE TAMAMI!