Nedir bu Rize olayı?

yazar:

kategori:

Rize’de kamu bankalarının dağıttığı kredi yüzde 42,5 artarken, özel bankalarınki yüzde 3,4 daraldı. Bir yabancı sermayeli banka ise Rize’den tamamen çıktı. Nedir bu Rize olayı?
Son 1 yılda 81 ilin tümünde kamu bankalarının kredi hacmi artarken özel bankalar 77 ilde kredi hacmini daralttı.
Geçen yılın temmuz ayından bu yana kamu bankalarının kredi hacmi yüzde 13,2 artarken özel bankaların kredi hacmi yüzde 3,3 azaldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun raporlarından yola çıkarak derlenen verilere göre, bazı illerde özel ve kamu bankalarının kredi hacimleri arasındaki makas dikkat çekici biçimde açılıyor.
Dikkat çeken illerin de başında Rize var.
Rize’de geçen yılın temmuz ayında kamu bankalarının 2,6 milyar lira kredi alacağı bulunurken bu yılın temmuz ayındaki kredi alacağı tam 3,7 milyar lira. Böylece Rize yüzde 42,5’lik artışla kamu bankalarının kredi hacminin en hızlı arttığı il konumunda.
kamu bankalarının kredi hacminin yüzde 42,5 arttığı ilde, özel bankaların kredi hacmi yüzde 3,4 daralıyor. yani diğer illere göre, özel bankalar en fazla Rize’de kredi musluğunu kısıyor. Özel bankaların kredi açığını ise kamu bankaları daha fazla kredi vererek kapatıyor.
ŞUBE KAPATAN BİLE VAR
Kamu bankalarının Rize’de büyümesine rağmen  özel bir banka ise şehirdeki tek şubesini kapattı.  Bazı bankalar ise Rize’deki şube sayısını teke düşürdü.