Dünya rahat bir nefes aldı

yazar:

kategori:

Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin saldırı sonrası ilk öngörülenden daha kısa sürede eski haline geleceği haberi sonrası petrol fiyatları yüzde 5’in üzerinde gerilerken dolar/TL’de haber sonrası yönünü aşağı çevirdi.
Suudi Arabistan kesintiye uğrayan ham petrol üretimini, tahmin edilenden daha önce telafi edecek.
Suudi Arabistan’ın kaybolan 5.7 milyon varil üretimin %70’ini telafi etmeye yakın olduğunu açıklandı.
Fiyatların 2-3 hafta içinde eski seviyesine kavuşacağını da belirtti.
Haberin ardından brent tipi ham petrol yüzde 5 civarında değer kaybetti.
Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan saldırının ardından bölgede askeri bir hareketliliğe ilişkin endişeler hem Türkiye ve hem de küresel piyasaları baskılamış TL de Türkiye’nin petrol ithalatçısı olması nedeniyle dün benzer para birimlerinden negatif ayrışmıştı.
DOLAR DÜŞTÜ
Küresel düşük faiz beklentilerinin kuvvetlenmesi ve ticaret savaşlarına ilişkin iyimser beklentilerle geçen hafta 5.65’li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL, TCMB’nin faiz indirimine gittiği hafta en son 5.69 seviyesinden işlem görmüştü. Kur petrol piyasasındaki sert satış baskısı ile dün en yüksek 5.7425’i test etti. Bugün güne 5.73 civarında başlayan ve haber öncesi 5.72’nin hemen üzerinde bulunan dolar/TL 5.6950’ye kadar geriledi. Kur saat 17.20’de 5.6965/5.6990 seviyesinde işlem gördü.