Merkez’den bir faiz hamlesi daha

yazar:

kategori:

Merkez Bankası  TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranını yüzde 13’ten yüzde 8’e düşürecek. TCMB, bu hamle ile TL’nin piyasada kalmasını ve faizlerin düşmesini amaçlıyor.
Merkez Bankası (TCMB) TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 4 Ekim’den geçerli olmak üzere %13’ten %8’e düşürdü. TCMB’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre söz konusu değişiklik ile TL kredilerinin yıllık büyümesi referans değerler olan %10 ile %20 aralığı içinde olan bankalara %10, dışında olan bankalara ise %0 faiz/nema uygulanacak. TCMB 19 Ağustos’ta yaptığı açıklamada zorunlu karşılık (ZK) oranlarını ve ZK’lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdirmişti. Son durumda TL cinsi tesis edilen ZK’lara uygulanan %13 faiz/nema oranı, kredi büyümesı referans değerler arasında gerçekleşen bankalar için %15, diğer bankalar için %5 olarak uygulanıyordu.
Konuya yakın bir bankacılık kaynağı, son dönemde TCMB’nin politika faiz oranını 750 baz puan indirdiğini hatırlatarak, “TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranı Eylül 2018’den beri %13 seviyesindeydi. Bu indirim TCMB’nin politika faiz oranının 5 puanlık kısmının zorunlu karşılık faiz oranlarına yansıtılması anlamına geliyor” dedi.