Türkiye yanlış ata mı oynadı

yazar:

kategori:

Türkiye Booking.com’u yasaklayarak Thomas Cook gibi şirketlerin önüne açtı. Yılların Thomas Cook’u battı ve Türkiye’de ağır hasar bıraktı. Booking.com ise halen ayakta.
Booking.com bütün dünyada irili ufaklı binlerce otel, motel ve pansiyona müşteri yönlendiren bir teknoloji şirketi. Türkiye’ye de binlerce turist yolluyordu. Ancak Türkiye seyahat acentalarının şikayeti ile bu teknoloji şirketini yasakladı. 
Bu yasak en çok Thomas Cook gibi  turizm şirketlerine yaradı. Booking.com  peşin çalışmasına rağmen, Thomas Cook 90 gün vadeyle çalışıyordu. Yani bugün yolladığı turistin parasını tesis sahibine 90 gün sonra ödüyordu. Türkiye her şeye rağmen Thomas Cook gibi acentaları tercih etti.
Bugün Thomas Cook, 2 asıra yakın ömrünü tamamladı ve geride bütün ülkelerde enkaz bıraktı. Türkiye’de bu enkazın altında kalan ülkelerden oldu. Thomas Cook’un bıraktığı hasar net olarak bilinmiyor ama ciddi rakamlarda olduğu biliniyor.
BOOKİNG.COM AYAKTA
“Bu hafta,178 yıllık Thomas Cook seyahat şirketi battı. 23 yıllık booking.com ise faaliyetini halen büyük bir şevkle sürdürmeye devam ediyor. Türkiye de booking.com yasağını…”
Bu sözler Türkiye’nin en önemli ekonomi doktorlarından ve TEPAV yöneticisi Üven Sak’a ait.
Güven Sak, bu konuda şunları söylüyor:
“Nedir? Booking.com, Thomas Cook’un en büyük rakibiydi doğrusu. İnternette fiyat karşılaştırması ve doğrudan rezervasyon yapmaya imkan veriyordu. Üstelik alanında tek de değil, bir çok benzeri de var. Zaten Thomas Cook’u bitiren temel etki teknolojiden geldi. Alman Tui gibi rakiplerden daha çok, yeni teknolojilerin turizm piyasasını sallaması hasarı artırdı. Hatta tasarruf amaçlı yaptığı şirket evliliği de aksine zarara neden oldu. Ve sonunda 560 ofisli Thomas Cook, fiziki dükkan sayısı sınırlı rakipleri karşısında ezildi. Booking.com’un 70 ülkede 198 ofisi var mesela. Toplam çalışan sayısı ise 17 bin civarında. Nedir iş daha verimli çalışarak, iş modelini değişene uyarlamakta sonuçta. Bu teknolojik dönüşümün kazananı ofisleri olan maliyetli şirketler değil ofise daha az ihtiyaç duyan internet tabanlı seyahat işletmeleri oldu.”
CÖMERT DESTEK
Güven Sak’a göre, Türkiye booking.com yasaklayarak Thomas Cook’a cömert bir destek verdi. Bu yasak anlamsız ve Türkiye’nin aleyhine olan bir gelişmeydi. Sak şöyle devam etti:
“Ama ben size hemen bir global tedbir söyleyeyim: Türkiye’nin booking.com ile olan manasız itişmesini de bir an önce sona erdirip, teknolojinin getirdiği yeni mecralarla ilişkilerini sıkılaştırmasında fayda var. Şimdiden bir kez daha söylemiş olayım. Hazır yasaklardan bahsederken, Wikipedia yasağını da hatırlatayım. Hadi millet önemli değil anladım ama turistlere ayıp oluyor.”