İstanbul’u dijital kıyamet bekliyor

yazar:

kategori:

Olası İstanbul depreminde asıl hasarın binalardan çok haberleşme ve dijital cihazlarda yaşanacağı ve bunun tam bir DİJİTAL KIYAMET olarak nitelendirilebileceği belirtildi. Nedir bu dijital kıyamet? RIZA ÖÇALIR YAZIYOR:
OPERASYONEL SÜREKLİLİK
Kusursuz ve depreme dayanıklı olarak tasarlanan bir bina, depremin yıkıcı etkisinden kurtulabilir. Ancak, binadaki her türlü elektronik ekipman (IT Sistemleri, MR, Tomografi, Lab. Cihazları, Hassas Ölçüm ve Üretim Sistemleri vb) ve Sanat Eserleri depremin tabanda yarattığı ivmelenmeden mutlaka etkilenecek, işlevselliğini yitirecek, hatta hasar görecektir.
ISO 22301’de “bir organizasyonun ürün ve servislerini kesinti olayı sonrasında, önceden tanımlanmış kabul edilebilir seviyede sürdürebilme kapasitesi; olarak tanımlanmaktadır. İşin sürekli olabilmesi operasyonel sürekliliği de beraberinde getirecektir.
Örneğin, bir finans kuruluşunun veri merkezi, herhangi bir depremden sonra kısa da olsa kesintiye uğrasa veya haberleşme hizmeti veren şirketlerin haberleşme sistemlerinde aksama olsa “operasyonel süreklilik” sağlanamamış olacaktır.
Elektronik cihazların, kritik merkezlerin veya tek tek değerli ekipmanların depremin yıkıcı etkilerinden korunmaması da operasyonların kesintiye uğramasına neden olacak, maddi ve manevi kayıplara yol açacaktır.
Sismik izolasyon sistemleri binaların artık olmaz ise olmazı durumdadır. Özellikle kamu binalarının inşasında bu teknikler kullanılmaktadır. Son yıllarda geliştirilmeye başlanan “ekipman sismik izolasyon sistemleri” de üzerinde bulunan malzeme/cihazın güvenliğini ve “operasyonel sürekliliği” sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Dünyanın en yenilikçi, en ince (4 mm) ve taşıma kapasitesi en yüksek (4 ton/m2) ekipman sismik izolasyon sistemi, California Berkeley Üniversitesi deprem laboratuarlarında test edildikten sonra 2018’de hastane, veri merkezi ve müzeler gibi çeşitli mekanlarda uygulanmaya başlamıştır.
Mg=7.4’te gerçekleştirilen test videosunu https://bit.ly/2oMClsS  adresinde izleyebilirsiniz. Testler sonucunda zeminde hissedilen Mg=1.5 olmaktadır.
Yeni sismik izolasyon sistemi; bir ameliyat masasının, MR Cihazının, Bilgi İşlem Odasının, Operasyon Merkezinin veya bir heykelin altına yerleştirilebilmektedir. Yükseltilmiş döşeme altına konularak üzerine cihazların yerleştirilmesi mümkün olduğu gibi yükseltilmiş döşeme üzerine de monte edilebilmektedir.
Örneğin Louvre Müzesi, Abu Dhabi’de açtığı şubesine göndereceği tarihi heykellerin tabanına, mutlaka “sismik izolasyon sistemi” yapılması şartını aramış ve 2018-2019 yıllarında çeşitli uygulamalar yapıldıktan sonra eserler sergilenmeye başlamıştır.
Sismik izolasyonda son patentli ürünümüz ise “Sismik İzolasyon Ayağı” dır. Sismik İzolasyon Ayağı, bir IT kabini veya kritik ekipman altındaki vidalı ayak yerine monte edilebilir, 1500 kg. a kadar yükü rahatlıkla taşıyabilir. Deprem anında yanal hareketleri sönümlendirerek devrilmeyi ve titreşim hasarlarını engeller. (Sıradan beton zemin üzerinde yapılan test videosu http://bit.ly/2ncYdxr )
Sismik İzolasyonda anahtar sözcük “Operasyonel Süreklilik” tir. Operasyonel sürekliliğini düşünen kurum ve işletmeler binanın sağlam olmasından bağımsız olarak ekipman sismik izolasyonuna önem vermelidirler.
Rıza Öcalır
https://grctek.com