Amerika yaptırım silahını çekiyor

yazar:

kategori:

Cumhuriyetçi Senatör, Türkiye’ye uygulanması için Senato’ya sunacağı yaptırım yasa tasarısını Twitter’dan paylaştı. Graham, Demokratlar ile anlaşmaya vardığını söyledi. Yaptırım listesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’da var.
Cumhuriyetçi Senatör, Türkiye’ye uygulanması için Senato’ya sunacağı yaptırım yasa tasarısını Twitter’dan paylaştı. Graham, Demokratlar ile anlaşmaya vardığını söyledi…
Demokrat Parti’den Maryland Senatörü Chris Van Hollen ile Cumhuriyetçi Parti’den Güney Karolayna Senatörü Lindsey Graham’ın üzerinde anlaşmaya vardıkları Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarısında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de var, enerji sektörü de.
Daha önceki paylaşımında Graham, “Türkiye Suriye’nin kuzeyine girerse, bu adımı Kongre’nin cehennemden gelme yaptırımları takip edecektir. Kapsamlı, derin ve yıkıcı yaptırımlar” ifadelerini kullanmıştı.
YAPTIRIM LİSTESİ
Graham’ın paylaştığı tasarıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ‘yaptırım listesi’ne eklendi. 
İşte yaptırım uygulanması istenen diğer isimler: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.
Yaptırımların ilki, Erdoğan da dahil bakanlara dair. İkinci madde ise, Türk ordusu ile herhangi bir şekilde ticari ilişki kuran kişilere yaptırımı kapsıyor.
Buna göre, Türk ordusuna finansal, teçhizat ya da teknolojik destek sağlayan, alım satım işlemi yapan ya da Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan savaş uçağı, savaş uçağı parçası ve makine satışı yapan; Türk Kara ve Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan otomotiv parçası ya da hizmetleri sunan, Türk ordusunca kullanılan silah ya da savunma malzemeleri satan kişiler yaptırım kapsamına alınıyor.
İşte yaptırımın diğer maddeleri:
Yaptırım 3-  Türkiye enerji sektörüne yönelik yaptırım
– Silahlı kuvvetler tarafından kullanılmak üzere, Türkiye’nin iç petrol ve doğalgaz üretimini  destekleyen ya da gelişimini sağlayan hizmet, malzeme, teknoloji, bilgi ya da diğer katkıyı sunan kişi ya da kurumlar.
Yaptırım 4- ABD ordu yardımının yasaklanması
– ABD savunma hizmetlerinin, teknolojisinin ve materyallerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne satışının yasaklanması.
– Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mühimmat satışının ve transferinin yasaklanması.
Yaptırım 5- CAATSA (S-400)
– Türkiye’nin S-400 alımı, CAATSA’nın 231 sayılı maddesinde önemli bir ticari işlem olarak tanımlanmıştır.
– CAATSA yaptırımlarının, tanımlandıktan sonra 180 gün içinde uygulanması.
– 231. madde gereğince, bu satıştan vazgeçilmesi halinde CAATSA’nın kaldırılması ve hükümlerinin ertelenmesi.
– Yaptırım 6 – Yaptırımlardan muafiyet
– İnsani yardım.
– Tıbbi destek.
– Demokratik ilerleme / seçim desteği.
– İstihbarat paylaşımı.
Yaptırım 7 – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın net serveti ve varlıkları üzerine bir rapor.
Yaptırım 8 – Türk liderlerinin ABD’ye seyahatine vize kısıtlamaları.