Dolarda tansiyon yükseldi, borsa çöktü!

yazar:

kategori:

Türkiye’de piyasaların yaptırım riski içine girdiği yolundaki yorumlar dövizin sert yükselişine borsanın da adeta çökmesine neden oldu. Suriye operasyonundan bu yana yaşanan en sert dalgalanma oldu. Dolar 5.930 TL’yi gördü.
Başta borsa olmak üzere piyasalar Washington’dan gelmesi muhtemel yaptırım kararını satın almaya başladı. Bugüne kadar bu yaptırım açıklamalarına tepki vermeyen piyasaların, bugün borsaya gelen yabancı satışlarıyla tansiyonu yükseldi. Borsa 100 endeksi  3 bin puan düştü. 30 endeksin düşüşü ise 3 bin 799 puanı aştı. Bankacılık hisselerinde yüzde 5’e yakın bir düşüş var. 
Satışlarda yabancı kurumların etkisi görülüyor.
Öte yandan borsadaki büyük düşüşle birlikte dövizde yükselmeye başdı. Geçen hafta 5.88 TL’den kapatan dolar 8.930 TL’ye kadar yükseldi ve saat 14.10 itibariyle 5.9224 TL’den işlem görüyor.
KAMU SATIYOR 
Bu arada doların frenlemek için kamu bankalarının yine satış yaptığı iddia edildi. Amerikan ajansı bloomberg.com’un iddiasına göre, kamu bankaları piyasayı kontrol altında tutabilmek için yaklaşık 3.5 milyar dolar gibi bir satış yaptı. Bu  müdahaleye rağmen dolar yükselişini sürdürüyor,