Yabancılar neden sattı?

yazar:

kategori:

Yabancı fanlar borsada adeta katliam yaptı. Son yılların en sert düşüşü yaşandı. 30 endeks yüzde 5.5 düşerken, Garanti Bankası hisse senedi yüzde 10 gibi tarihi bir düşüş yaşadı. 
Türkiye’ye Amerikan yaptırımı gelmedi henüz ama borsada adeta katliam yapıldı. Yabancı fonların özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki satışı borsanın tarihi bir düşüş yaşamasına neden oldu. Borsa 100 endeksi yüzde 5 yani 5 bin puan düşerken 30 endeks 6 bin 200 puan düştü. 
BANKA HİSSELERİNDE SATIŞ
Yabancı fonların en çok banka hisselerinde satışta yoğunlaştığı görüldü. Garanti Bankası hisse senedinde kelimenin tek anlamı ile katliam yapıldı. Türkiye’nin en büyük bankanının hisse senedi tarihi bir düşüş yaşadı ve bir günde yüzde 10 değer yitirdi. 
Garanti Bankası hisse senedinde Citi Menkul’ün yaklaşık 12 milyon lotluk satışı dikkat çekti. Yine Credit Suisse ise 7 milyon lot satış yaptı.
AKBANK DA DÜŞTÜ
Yabancı satışının en etkili olduğu banka hisselerinden biri de Akbank oldu. Global Menkul bir günde 11 milyona yakın senet satışı yaptı. Yine Citi Menkul ile Credit  toplamda 13 milyon lotluk satışla dikkat çekti.
YABANCI NE BİLİYOR?
Ortada hiç bir açıklama olmaz iken yabancının borsadaki sert satışları kafa karıştırdı. Borsa kulislerinde “yabancı ne biliyor ki bu kadar sert satış yapıyor”sorusu gündeme geldi.
YAPTIRIM MI GELİYOR?
Borsa uzmanları, yabancıların bu kadar sert satışına bir anlam veremediklerini söylüyorlar. Bunun ancak bir büyük yaptırım beklentisi ile yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyorlar