Şok indirim Konut Kredisi faizini düşürecek mi?

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın politika faizini beklentilerin üzerinde 2.5 puan düşürmesi gözlerin konut kredisi faizlerine çevrilmesine neden oldu. Peki konut kredisi faizleri daha da düşecek mi?
 
Merkez Bankası politika faizini 16.50’den 2.5 puan gibi oldukça yüksek bir rakamda düşürerek 14.00’e çekti. Bu faiz indiriminden sonra piyasada konut kredisi faizlerinin daha da düşmesine yönelik bir beklenti başladı. Ancak bankacılar konut kredisi faizlerinin şimdilik mevcut oranların altına düşmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar.
Finans uzmanı Ebru Sarı, konut kredisi faizlerinin kamu bankalarında şu anda 0.99 olduğunu bunun da yıllık bazda 12’ye geldiğini belirterek, “Bu rakam bile mevcut politika faizine göre zararda. Zaten 0.99 sadece kamu bankalarında var. Özel bankalar hiç bir zaman bu orana inmedi.Bu nedenle yılbaşından önce konut faizlerinin daha da düşmesi teknik olarak mümkün değil” diye konuştu. 
Sarı, özel bankaların 1.30 seviyesinde olan oranlarını 1.10’a kadar çekebileceklerini de belirterek, “Ancak bu oran bile özel bankalar için şimdilik zor görünüyor. Bu rakamları verecek banka  müşterisinden farklı işlem ücretleriyle aradaki zararı kapatmaya çalışacaktır”dedi.