Vodafone ve Turkcell’de çöktü

yazar:

kategori:

Garanti Bankası’na yapılan siber saldırının 100 gb büyüklüğünde olduğu banka kadar Vodafone ve Turkcell’in de büyük çöküş yaşadığı belirtildi. İşte Türkiye’yi kitleyen siber saldırının detayları:
Türkiye henüz nereden ve nasıl yapıldığı bilinmeyen büyük bir siber saldırının kurbanı oldu. Saat 14.30’da başlayıp akşam saatlerinde Garanti Bankası üzerinde yoğunlaşan siber saldırının 100 gb boyutunda olduğu belirtildi. Daha önceki saldırıların boyutunun çok daha büyük olmasına rağmen, 100 gb ile bu kadar büyük çöküş yaşanmasının nedeni olarak alt yapı yetersizliği ve operatörlerin hazırlıksız yakalanması gösterildi.
İnternet sitelerine barınma hizmeti veren neredeyse bütün datacenterlar bu saldırıdan olumsuz etkilendi. Bu nedenle onbinlerce internet sitesi çalışmadı. Bu data merkezlerine Garanti Bankası ip adresleri üzerinden paketler gelmesi nedeniyle şirketler bankanın tüm ip adreslerini bloklayarak hizmetlerine devam edebildiler.
NE OLDU?
Garanti Bankası’na yönelik saldırısı sonucunda Türk Telekom ve bu kurumdan hizmet alan Vodafone ve Turkcell’de çöküşler meydana geldi.  Olay Türk Telekom tarafından, verilerin dışında sese de sıçradı ve Türk Telekom mobil şebekesi de hizmet veremez oldu.